TRČANJEM DO PODRŠKE: Ova utrka upozorava na najsmrtonosniji ženski rak: ‘Ne može se otkriti rano, već postoje simptomi’

Foto: Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU

To je ženska bolest ali nije samo ženski problem- snažna, jednostavna i više nego istinita izjava o raku jajnika, ujedno je i moto utrke “To nisu samo ženske stvari” koje već šestu godinu organizira udruga “Sve za nju” koja se bavi pomaganjem i potporom ženama oboljelih i liječenih od raka.

Utrka će se održati 13. svibnja, na Bundeku, a sudjelovati mogu svi zainteresirani na jedne od dvije utrke: ona na 800 metara koja će početi u 10 sati (za koju organizatori navode da je opuštena te je neki pretrče, a drugi prehodaju) i druga, za sve koji vole izazove, utrka od 4 kilometara koja počinje u 10:30 sati.

Startnina iznosi 20 eura, a prijave su otvorene do 27. travnja.

Sav novac od startnina ide za financiranje daljnjeg rada udruge “Sve za nju”, a tajnica te udruge, Liljana Vukota, u razgovoru za Zagreb.info je otkrila razne načine na koje udruga pomaže ženama, koje su oboljele, ne samo od raka jajnika već i drugih oblika tumora.

“U našem centru im nudimo rad s psihoterapeutom, psihologom, dajemo savjete o prehrani, pravne savjete, imamo radionice ali i druge događaje kako bi se opustili i zaboravili na probleme. Primjerice, dramska grupa, zbor i plesovi”, nabrojala nam je Vukota.

Foto: Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU

Trčanje za sportaše, šetnja za oboljele i obitelj


Na samoj utrci, rekla nam je Vukota, neće se puno razgovarati o svojoj bolesti, već je za to rezervirana javna tribina o raku jajnika koja će se organizirati 8. svibnja koji se općenito obilježava Svjetski dan borbe protiv raka jajnika.

Što se tiče utrke, misija se tiče puno izravnije samih bolesnica, koje, ističe Vukota, nerijetko su prepuštene same sebi u vidu da su upućene na redovite kontrole, a rak jajnika, koji je najsmrtonosniji od svih ginekoloških rakova koji pogađaju žene, oblik je raka koji je dosta marginaliziran i o njemu se slabo govori u javnosti.

“Cilj kampanje na Bundeku je početi lagano graditi zajednicu u kojoj nisu samo bolesnice i predstavnici udruga, već također i članovi obitelji, građani, doktori. Vjerujem da se kampanja okrupnjava iz godine u godinu i da stvaramo zajednicu koja pruža podršku, kako društvenu, tako i pojedinačno”, navela je Vukota.

Dodala je i kako se utrci na Bundeku uz oboljele, članove njihove obitelji, pridruže i doktori.

Cijela ideja je krenula kada su vidjeli kako ljudi u Hrvatskoj vole outdoor kampanje, a trčanje je odabrano kao aktivnost koja se općenito nametnula kao simbol zdravog života.

“Trčanje ne traži ništa, osim nekih tenisica, a trčati možete gdje god. Rekreativne trkače  pozivamo na utrku od 4 kilometara,  a mi, kojima je to malo previše, idemo na malu stazu od 800 metara, napraviti krug oko Bundeka. Neki je prehodaju i najčešće u toj utrci sudjeluju obitelji oboljelih, a ponekad se pridruže i doktori” , opisuje Vukota što se može očekivati od manifestacije na koju se stignete prijaviti do 27. travnja.

Vukota pri tome ističe i kako, iako od raka jajnika obolijevaju isključivo žene, kako je sama bolest i problem muškaraca, u vidu životnih partnera, članova obitelji koji zajedno prolaze izazove liječenja i života s dijagnozom osoba koje su oboljele

Foto: Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU

BRCA mutacija

Upitana zašto se o raku jajnika, iako je najsmrtonosniji oblik raka koji pogađa žene, ne priča toliko puno, kao primjerice, o raku dojke, Vukota ističe nekoliko razloga.

Za početak, ističe borbe protiv, primjerice raka pluća, debelog crijeva i dojke predmetu su nacionalnih zdravstvenih kampanji, imaju puno više oboljelih, a kod, primjerice raka vrata maternice, moguće ga je potpuno prevenirati, pa stoga Vukota smatra, takve bolesti dobiju više na javnoj pozornosti.

“Rak jajnika se ne može otkriti rano, već postoje simptomi koji se mogu prepoznati, pa je bitno da ih žene prepoznaju i odu na pregled kod  ginekologa kako bi dobili dijagnozu. Često se ti simptomi prepisuju lošoj probavi, nadutosti ili nečem trećem. Oko 70 posto žena u Hrvatskoj, ali i u svijetu otkriva rak jajnika u kasnoj fazi kada ga je puno teže izliječiti iako ne i nemoguće”, objasnila nam je Vukota izazove kod otkrivanja ove bolesti.

Iako svaka žena može dobiti rak jajnika, Vukota upozorava kako su neke podložniji od drugih, a zahvaljujući napretku genetskih analiza, prije 6 ili 7 godina, omogućena je genetska analiza mutacija BRCA gena koja čini osobu koja je ima, podložnijom i raku dojke i raku jajnika.

Kako Vukota naglašava, testiranjem se može utvrditi ima li osoba BRCA mutaciju pa time i veći rizik od ove opasne bolesti, a osobe koje su pozitivne mogu primati terapiju koja postoji i u Hrvatskoj u sklopu javnog zdravstvenog sustava kako bi se smanjio rizik od razvitka bolesti.

Foto: Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU

No, Vukota ističe, upravo je tu i potencijal za daljnji napredak kako bi liječenje u Hrvatskoj bilo bolje.

“Trebamo testirati veći broj žena kako bi znale da su u visokom riziku. Za testiranje  postoje smjernice, jasni kriteriji, a analiza se može napraviti na uputnicu zdravstvenog sustava, čemu smo i mi doprinijeli kao udruga”, navela je pozitivne strane sustava.

“Ali, protočnost žena koje možemo testirati je jako mala i to moramo unaprijediti”, zaključila je s nadom kako će utrka ali i općeniti rad udruge “Sve za nju” moći donijeti potporu i vidljivost svih potreba osoba koje boluju od raka jajnika, koji se kao bolest, nikako ne bi smjela zanemariti.


Komentari