Tomašević o smradu nakon odrona: ‘Neugodan miris je neugodan, ali nije opasan za zdravlje’

Gradonačelnik Tomislav Tomašević (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

I dalje pljušte reakcije nakon velikog odrona smeća na Jakuševcu u kojem su ozlijeđene tri osobe. Jedna od njih izuzetno je teškog stanje te joj je zbog težine ozljeda morala biti amputirana ruka.

Postoje i dalje neka neodgovorena pitanja. Gradonačelnik Tomislav Tomašević ranije je u ponedjeljak rekao da će do daljnjeg odvoz otpada na deponij biti obustavljen. Nije poznato znači li to da se prestaje s odvozom otpada na kućnom pragu.

Kako bi odgovorio na dodatna pitanja i objavio nove informacije, Tomašević je održao konferenciju za novinare.

Pitanje kvalitete zraka

Tomašević je konferenciju počeo izvještajem o stanju ozlijeđenog radnika. “Izvan životne opasnosti je, posjetio sam ga i ponudio svu pomoć njemu i cijeloj njegovoj obitelju. Na raspolaganju smo za sve u ovoj teškoj situaciju. Bilo je više radnika koji su tražili pomoć hitne pomoći, a svi su ili lakše ozlijeđeni ili u stanju šoka”, rekao je dalje.


Što se tiče daljnih pitanja, nadovezao se na pitanje kvalitete zraka. “Tražili smo i dodatna mjerenja od strane NZJZ Dr. Andrija Štampar s aparatom koji se koristio kad je bio požar u Osijeku.

Što je s odlaganjem otpada?

Plinovi koji uzrokuju neugodan miris – mjerenja za sve tri grupe plinova su ispod granične vrijednosti. Neugodan miris je neugodan, ali ne opasan za zdravlje građana”, rekao je Tomašević.

Što se tiče odlaganja otpada, danas se ne odlaže otpad na Jakuševec. “Prema neslužbenim informacijama iz Inspektorata, u dijelu kompostana od 300 metara neće se dozvoliti daljnje odlaganje otpada, ali će se u skorom roku dozvoliti i odlaganje otpada gdje ne postoji ugroza. To su nekakve trenutne informacije iz DIRH-a”, rekao je Tomašević.

Snimka nakon odrona na Jakuševcu ledi krv u žilama: ‘Čovjek ostao bez ruke, odnijelo ga je skroz do nasipa’

Nastavno na najavljen sastanak u Vladi, rekao je da su  tri teme o kojima će se morati razgovarati. Prva je pitanje financiranje centrom za otpad u Resniku čija se relizacija očekuje uskoro, a drugo je vezano za samu lokaciju.

Što je s Centrom u Resniku?

“Lokacija je usvojena 2014. godine, riječ je o Resniku. Potvrđena je 2017. godine, kao i 2018. Iz naše perspektive mi nemamo dvojbi da je Resnik, najbolja lokacija za takvo postrojenje. Centar će biti takav da to neće imati nikakve utjecaje na stanovništvo. Za nas lokacija nije sporna, ali i da ne bude sporna za sve aktere koji su uključeni u to”, rekao je.

Treće pitanje je pitanje Zagrebačke županije. “Kada se usvajao nacionalni plan za gospodarenje otpadom mi smo službeno tražili da Centar za gospodarenje otpadom bude samo za Zagreb a ne i za županiju.

Tomašević na Jakuševcu (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Suradnja grada i županije je duga i bremenita, s obzirom na to da je potrebno znatno financiranje od grada Zagreba, mi se ne slažemo da četvrtina otpada iz županije dolazi u Zagreb.

Tražimo da se nađe drugo riješenje, želimo o tome razgovarati na razini Vlade, to su ključna pitanje da možemo ići dalje s ovim pitanjem”, rekao je Tomašević.

Gdje će se odlagati otpad

Danas se nigdje neće moći odlagati otpad s obzirom na okolnosti, rekao je Tomašević te rekao kako očekuje kako će odlaganje krenuti sutra, i to na drugom dijelu plohe koji nije zahvaćen odronom.

Radniku amputirali ruku: Ima i tri slomljena rebra te frakturu torokalnog kralješka

“Mi smo obećali zatvaranje Jakuševca, mi na tome radimo, ali na tome mora biti konsenzus vlade i grada, to mora biti nadstranačko pitanje. Taj problem traje 20 godina. Ovo je zadnje upozorenje koje smo danas imali”, rekao je Tomašević te ponovno prozvao Vladu.

“Koja je alternativa Jakuševcu? Zanima me konkretna opcija, a to je Resnik. Ne vidim nikakvog razloga da se sad mijenja. Štoviše, da se to sad ide mijenjati izgubili smo još tri godine na promjenu planova. Vjerujem da ćemo s Vladom naći riješenje i moramo razgovarati”, rekao je.

Vić je ponudio ostavku

Nisam rekao da je Vlada odgovorna, nastavio je dalje, već naglasio da je potrebno riješiti zatvaranje Jakuševca i riješiti alternativnu lokaciju, odnosno izgradnja centra u Resniku. “Krajnje je vrijeme da se to riješi. O tome već pola godine razgovaramo”, rekao je.

Što se tiče prozivki oporbe da direktor Čistoće ostavku, rekao je da to nije ništa novo ni čudno. “Nema riječi o ostavci, iako je voditelj podružnice ponudio ostavku Holdingu”, kazao je te naglasio da se još uvijek utvrđuje pitanje odgovornosti ne samo za zadnjih godinu dana već za zadnjih 20 godina.

Novi odron smeća na Jakuševcu (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Rekao je da je razgovarao sa aktualnom tvrtkom koja obavlja nadzor Jakuševca i onom koja je obavljala ranije te kaže da ni jedna ne vidi potencijalni razlog ove katastrofe. “Okupit ćemo sve stručnjake da se nađe rješenje. Zato ćemo unajmiti i neovisnog sudskog vještaka koji će dati moguće uzroke i potencijalne preporuke da se to više ne dogodit”, kazao je.

Davor Vić je također dao komentar o sigurnosti radnika koji su rekli da odbijaju obavljati odvoz dokle god to nije sigurno za njih. “Rad koji će se odvijati tako da bude sigurnost na prvom mjestu, i sad se radi na privremenom rješenju da se daljnje odlaganje otpada radi na način siguran za radnike. Potrebno je sjesti za stol i sustavno riješiti pitanje gdje ćemo sa svojim otpadom i kako će se to riješiti”, rekao je.

 


Komentari