Tomašević ipak otkrio pravu istinu: Evo koliko su zapravo stari rabljeni tramvaji koji stižu u Zagreb

Primjer polovnog tramvaja koji nabavlja Grad (Foto: ZET)

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na današnjoj konferenciji, između ostalog, komentirao i starost rabljenih tramvaja nabavljenih za potrebe zagrebačkog javnog prijevoza.

U Zagreb uskoro stižu rabljeni tramvaji: Zagrepčanima je kod njih važna samo jedna stvar

Nabavka 11 tramvaja iz njemačkog Augsburga koštala je 2,7 milijuna eura, a nova vozila doći će krajem 2023. ili početkom 2024. godine. Tomašević je ranije rekao da su tramvaji stari između 15 i 20 godina, no kad je u javnost dospjela informacija da su proizvedeni 1996. godine, mnogi su htjeli da se to razjasni.

Tramvaji su proizvedeni kasnih devedesetih (Foto: ZET)

Obnavljani su prije devet godina

Među njima je bio i bivši saborski zastupnik Ivan Pernar koji je upao na konferenciju samo kako bi Tomaševiću mogao postaviti to pitanje. Tomašević je na koncu priznao da su tramvaji proizvedeni 1996. godine, što bi svakom tko zna matematiku potvrdio da su stari 27 godina. No, gradonačelnik je ipak obranio svoje ranije riječi.

Pernar upao na Tomaševićevu presicu i napravio dramu: Žestoko su se posvađali

“Oni su de facto stari 15-20 godina jer su potpuno obnovljeni od 2012. do 2016. godine. Zato sam rekao da su de facto stari 15-20 godina. U natječaju je bilo jasno propisano koliko tramvaji moraju biti. Nije mi jasno kako smo pogodovali nekome. Kome, Augsburgu?”, rekao je.


Nastavio je i s argumentom da je zagrebački vozni park vrlo star. “Najstariji tramvaji stari su 50 i više godina. Mi kupujemo nove tramvaje, ali oni se trebaju proizvesti. Ali nemamo vremena čekati i zbog toga je Zagreb interventno išao u kupovinu rabljenih tramvaja. Oni će voziti narednih 10 godina”, rekao je gradonačelnik.

Niskopodni tramvaji u Zagreb su došli 2000-ih godina (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

Aktualna tema u političkim krugovima

Naglasio je da starost novih tramvaja nije veća od prosječne starosti voznog parka u Zagrebu. “I ovi tramvaji su potpuno obnovljeni prije otprilike devet godina. Doći će vjerojatno već u listopadu. Zar je bolje da nemamo tramvaje? Je li problem u cijeni? Je li ima drugih njemačkih gradova koji koriste iste modele, pa čak i starije od njih? Ne shvaćam u čemu je problem”, rekao je za kraj.

(Foto) Ovako izgledaju rabljeni tramvaji koji stižu u Zagreb: Koštali su 2,7 milijuna eura

Ovo je o tramvajima gradonačelnik rekao prošlog tjedna. “To su niskopodni tramvaji, kompatibilni s infrastrukturom ZET-a, prosječne starosti između 15 i 20 godina, a kupit ćemo ih otprilike za iznos jednog novog tramvaja”, rekao je Tomašević proteklog utorka, a isto je ponovio u kasnijim gostovanjima u medijma.

Starost tramvaja aktualna je i u političkim krugovima. Zastupnik Davor Bernardić na nedavnoj je konferenciji za novinare gradonačelnika optužio za namještanje natječaja.

Tramvaji u Zagrebu (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Problemi s raspisanim natječajem

Naglasio je pri tom kako se u natječajnoj dokumentaciji traži da je riječ o tramvajima iz 1996. ili starije, naglasio specifičnosti oko tražene duljine i visine kao i dozvoljenog broja putnika, a neobično mu je bilo i što se traži točno 11 tramvaja. Smatra da sve specifikacije odgovaraju baš tvrtki iz Augsburga, koja je bila jedini ponuditelj na natječaju vrijednom 2,7 milijuna eura.

Bernardićev plan za prometni kaos: Želi oživjeti projekt koji godinama sjedi u gradskim ladicama

„Dokaz tome je da je upravo toliko tramvaja proizvedenih 1996. imao Augsburg odnosno imao je još jedan prototip proizveden 1992., koji je koliko sam čuo rashodovan jer se radilo o prototipu sa nizom mana karakterističnim za prototipove koje se nakon testiranja prototipova otklanjaju u primjercima koji ulaze u serijsku proizvodnju”, rekao je.

“Ti tramvaji umjesto u staro željezo dolaze u Zagreb, a netko je za to vjerojatno uzeo proviziju.“ naglasio je šef zagrebačkih Socijaldemokrata. O optužbama Bernardića poslali smo i upit Gradu kako bi se mogli očitovati na njih.


Komentari