TKO JE ŠTEFEK S MAKSIMIRA? Bio je glavna faca u Zagrebu, krasio je razglednicu, a njegovim su se imenom Purgeri ‘častili’ u prepirkama

Foto: Zoološki vrt grada Zagreba/Facebook

Kak ne bi pozabili kak se u našem Agramu negda živelo, odlučili smo izvleći crtice i zanimljive štiklece iz povijesti našeg grada. Neke su više, neke manje hercig, ali svaka od njih dio je povijesti Zagreba.

Od početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru, bjeloruki gibon Kent iz Zoološkog vrta u Zagrebu predviđa pobjednike utakmica. Popularni Kent puni medijske naslove, no nije prvi majmun koji je osvojio srca Zagrepčana.

Pavijan Štefek bio je prva zvijezda zagrebačkog zoološkog vrta. U njega je stigao davne 1926. i odmah postao miljenik svojih novih sugrađana.

Štefek je 1930-ih bio pojam, ali i sinonim kojim su Zagrepčani jedni druge titulirali u prepirkama, zezanciji, pa čak i javnim novinskim polemikama.

Fotogenični pavijan krasio je i razglednicu iz Zagreba.

Foto: Digitalna zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Zoološki vrt koji mu je bio dom osnovan je samo godinu dana prije njegovog dolaska, 1925. Prvotno se zvao Zoološki vrtić, zato što je prostorno bio mali. Prve životinje u njemu bile su tri lisice i dvije sove.


Foto: Digitalna zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Naziv je zoološkog promijenjen u današnji nakon što mu se 1927. pridružio lav, pa je službeno iz vrtića preimenovan u vrt.