TIHI UBOJICA! U Hrvatskoj gotovo pola milijuna građana boluje od dijabetesa

Mjerenje glukoze u krvi ( Foto: Davor Pongracic / CROPIX)

Ove se godine, u nedjelju 14. svibnja 2023., po drugi puta obilježava Hrvatski dan šećerne bolesti, kojom je pogođeno gotovo pola milijuna građana, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Odluka je donesena na inicijativu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora u cilju jačanja svijesti te provođenja dodatnih preventivnih aktivnosti i unapređenja kvalitete zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću u RH.

SVJETSKI DAN DIJABETESA: Čak osam Zagrepčana u tramvaju saznalo da imaju povišeni šećer

Tim povodom, dan ranije, u subotu u 10 sati u Park Maksimir obilježava se javnozdravstvena akcija. Sastojat će se od mjerenja tlaka i šećera u krvi, dijeljenja informativnih letaka, vožnje takozvanog Smoothie bikea, gdje će građani pokretanjem pedala sami miksati svoj zdravi frape i nakon toga šetnje Maksimirom.

Sve to kako bi se senzibilizirala javnost, mobilizirala stručna javnost da rade na osiguravanju boljih ishoda liječenja osoba sa šećernom bolešću. Također, značajan dio napora usmjeren je na ukazivanje povezanosti šećerne bolesti s kardiovaskularnim i bolestima bubrega, kao njenim najtežim posljedicama.

SVI ALARMI ZVONE! Brojke oboljelih od ove ozbiljne bolesti su se utrostručile, a mnogi ni ne znaju da ju imaju


Dvije glavne i najčešće vrste šećerne bolesti su tip 1 i tip 2. Tip 1 šećerne bolesti nastaje kao posljedica nedostatka hormona inzulina. U tipu 2 šećerne bolesti osnovni mehanizam nastanka je neosjetljivost organizma na djelovanje inzulina. U oba slučaja ako inzulina nema glukoza se nakuplja i raste njezina razina u krvi što izaziva pojavu simptoma šećerne bolesti.

Najčešći simptomi šećerne bolesti su: žeđanje i suhoća usta, učestalo mokrenje, neobjašnjivi gubitak težine, pojačana glad, zamućen vid, umor i iscrpljenost, trnci u stopalima, sporo cijeljenje rana i infekcije.


Komentari