‘SVAKI PUT STANEM…’ Slavni na Mirogoju uoči Svih svetih: Otkrili su kome redovito pale svijeću

Foto: Zagreb.info

Večer prije Svih svetih mnogi su građani posjetili zagrebačko gradsko groblje Mirogoj i upalili svijeće za svoje najmilije, ali i za neke velike hrvatske ličnosti koje tamo počivaju.

Na groblju smo večer uoči velikog blagdana susreli i Vesnu Škare Ožbolt koja je došla odati počast svojim pokojnim članovima obitelji. Njezin je otac, otkrila nam je, pokopan na Mirogoju. Osim njega, na blagdan redovito posjećuje i grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

”Svaki put kad prođem pored njegova groba vrlo često zastanem. Idem obavezno i do Središnjeg križa i zapalim svijeću. Taj je križ, prije svega, odavanje poštovanja. Iako, to se u mojoj obitelji čini i tijekom cijele godine, ali ovo je jedan poseban dan koji se obilježava u katoličkom svijetu. To je stvarno primjereno i lijepo, ali je još bolje kada se tijekom cijele godine sjetimo onih kojih više nema”, rekla je za Zagreb.info Škare Ožbolt.

Za nju je to, kaže nam, stvar tradicije. ”Jedno veliko poštovanje, sentiment prema onima koje sam jako voljela, a kojih više nema”, zaključila je.

”Strašno me to povrijedilo!”

Počast je na Mirogoj dan ranije došla i poznata hrvatska novinarka Zrinka Vrabec-Mojzeš. Njezin razlog za dolazak večer ranije na groblje isti je kao i kod tisuće drugih građana. ”Puno je bolja atmosfera što se tiče svijeća i ugođaja, iako je ove godine manje ljudi nego inače. Obiđem svoju obitelj i obavezno zapalim svijeću antifašizmu”, rekla nam je i otkrila nešto što ju je ove godine jako povrijedilo.


”Strašno me sad povrijedilo, a vidjet ćemo hoće li se to ispraviti, da su na spomenik antifašistima vijence položili i Grad Zagreb i SABA i Socijaldemokrati i Socijalistička Partija Hrvatske, ali nema vijenca predsjednika Republike. Indikativno”, kazala je i rekla da ju to jako čudi.

”On je trebao ovdje biti sa SABA-om. A zašto si je napravio takvu situaciju da ne može niti sa Savezom antifašista položiti vijenac, to on najbolje zna”, zaključila je Vrabec-Mojzeš koja na Mirogoju obilazi svoje roditelje i suprugove.

Od političara, kaže, ne obilazi nikoga, osim što ode ”pogledati” Murtića i Ivicu Račana. ”Uvijek tamo prođem i zapalim svijeću, ali što se tiče Franje Tuđmana samo se zgražam kako su bez građevinske dozvole napravili tu grobnicu”, rekla je kroz smijeh Vrabec-Mojzeš.


Komentari