Studenti na nogama: Profesor koji je psovao i vrijeđao vraća se na posao, traže ostavke

Prosvjed studenata ADU (Foto: Zagreb.info)

U ponedjeljak je u 13 sati ispred zgrade Akademije dramske umjetnosti organiziran prosvjed zbog vraćanja na posao profesora Ozrena Prohića koji je, kako su naveli organizatori, suspendiran zbog nedoličnog ponašanja prema studentima, a dodaju i kako ne znaju razloge njegova vraćanja.

Nakon uvodnih riječi, prosvjednici su pustili spornu snimku na kojoj se čuje vrijeđanje i psovanje profesora.

Studenti su iznijeli tri zahtjeva, traže ostavku profesora Prohića, ali i dekana Švaića. Osim toga traže i poboljšanje cjelokupnog sustava.

Ne budu li se ispunili njihovi zahtjevi, studenti najavljuju nastavak prosvjeda.

“Ovo je borba koja će vjerojatno trajati, ali otvoreni smo za dijalog”, dodali su organizatori.


“Tu su razna ponižavanja, psihološka ucjenjivanja, seksualna uznemiravanja, moje kolegice su tražile stručnu pomoć godinama nakon toga. Dekan je rekao da nije ništa čuo, ja se nadam da je danas čuo”, poručio je bivši student koji je došao dati podršku mlađim kolegama.

Otkrio je i kako je do sada, koliko znaju, podignuto sedam prijava protiv profesora Prohića, no smatra kako su neke od njih ponavljane jer su im rekli kako su se zagubile.

Jedna od organizatorica upozorila je kako postoji problem jer je njihova zajednica mala te im kasnije isti ljudi s kojima se sada susreću, kasnije daju poslove.

Prosvjed studenata ADU (Foto: Zagreb.info)

“Zbog te dekanove odluke koja se kosi s preporukom Povjerenstva za provođenje postupka unutarnje istrage o utemeljenosti prijava za spolno uznemiravanje, zlostavljanje, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja Akademije dramske umjetnosti za njegov slučaj, cijelo Povjerenstvo je dalo ostavku na svoja mjesta”, poručili su dodavši kako će na prosvjedu izložiti svoje zahtjeve prema dekanatu i Akademiji.

U Zagrebu studentski prosvjed zbog profesora: ‘Emocionalno zlostavljao i spolno vrijeđao studenticu’

Također, najavili su i puštanje snimke koja je dospjela u medije na kojoj se čuje vrijeđanje i psovanje.

‘Ne znam što stoji u pozadini’

“Mislim da ne postoji kontekst koji bi opravdao takav način izražavanja jednog sveučilišnog profesora. Mislim da su svi jako dobro svjesni što se događa na Akademiji. Mi smo jako mala zajednica gdje se svi jako dobro poznaju i ne znam što stoji u pozadini i zašto se ne reagira na pravilan način.  Nadam se da će profesori nakon ovog prosvjeda shvatiti da studenti imaju svoje mišljenje i da će pripaziti kako se izražavaju”, poručila je jedna studentica s prosvjeda koja je željela ostati anonimna.

Prosvjed studenata ADU (Foto: Zagreb.info)

Podršku okupljenim studentima došla je dati i aktivistica Arijana Lekić-Fridrih, koja je javnosti poznata po skupovima ‘Tihe mise’ koja se održava svake prve subote u mjesecu na glavnom gradskom trgu.

Arijana Lekić-Fridrih (Foto: Zagreb.info)

“S tim profesorom nisam imala iskustva, studirala sam na Odsjeku dokumentarne režije, međutim predala sam prijavu kad su to radili i drugi kolegice i kolege. Čini mi se da sustav ne funkcionira i to je evidentno. Nemam ništa protiv dekana, on je imao svoju priliku stati uz studente, a to što je on napravio je da je pokušao ušutkati studente. Napravio je svoju press konferenciju umjesto da bude ovdje sa studentima. ADU je specifična jer nas ima malo i kasnije svi nastavljamo raditi zajedno”, poručila je Lekić-Fridrih.

U tijeku čitanja zahtjeva okupljenima se nakratko obratio dekan Davor Švaić koji je samo poručio kako je “izvanredna sjednica Akademskog vijeća sutra u 9 ujutro”.


Komentari