Stanovnici Španskog konačno dočekali: Uređuje se ruglo u kvartu, saznajemo i kako će izgledati

Zapušteno dječje igralište, ilusracija (Foto: Boris Kovacev / CROPIX)

Prošlo je već nekoliko godina, ali stanovnici Španskog su to konačno i dočekali. Uređuje se sada već zapušteno dječje igralište i parkić u Pupačićevoj ulici.

Tužni prizori u Zagrebu: Dječji parkovi zatrpani smećem, sprave su potrgane i zapuštene

Riječ je o mirnoj i slijepoj ulici u kojoj se nalazi jedno igralište, parkirališna mjesta za stanare te zelena površina koja je godinama neodržavana.

“Igralište je zapuštenog izgleda te oblikovno i funkcionalno neartikulirano”, piše u dokumentaciji objavljenoj kao dio upravo raspisanog natječaja putem kojeg se traže izvođači radova.


Ljuljačka i tobogan u raspadu

Na igralištu se nalazi ljuljačka i tobogan koji su stari i u raspadu, a u Gradu ističu da parterne podloge – odnosno tlo – ne udovoljavaju nizu normativnih dokumenata koja propisuju kako igrališta trebaju biti uređena radi sigurnosti djece.

“Veliki broj različitih spremnika za prikupljanje i sortiranje kućnog otpada neprimjereno je postavljen uz središnju stazu na spoju s kolnim prilazom i parkiralištem”, piše u trenutnom opisu stanja ulice.

Ide se zato u rekonstrukciju igrališta i okolnih površina, a za to je nedavno obavljen i projekt krajobraznog uređenja koje je izradio ovlašteni krajobrazni arhitekt. Objavili su i vizuale kako bi ulica trebala izgledati nakon radova te u budućnosti.

Plan uređenja igrališta i ostatka Pupačićeve ulice  (Foto: Grad Zagreb/ screenshot)

Dva igrališta i park

Planirano je postavljanje dva nova igrališta, jedno za djecu do tri godine, te jedno za onu staru između tri i osam godina.

Uredit će se i nova pješačka staza, ograđeni zeleni otok s premnicima, a nabavit će se i nove klupe, držači za bicikle i koševi za otpatke. Park koji trenutno čini nisko raslinje i šljunak također će se zazeleniti.

Ovo su najzapušteniji zagrebački kvartovi: ‘Pa mi još uvijek nemamo kanalizaciju’

Posadit će se razne biljke i stabla, pa i živica, pa bi na kraju park trebao biti pun zelenila. Radovi će se obaviti nakon što se odabere izvođač, a sve će koštati 118.750 eura, odnosno nešto malo manje od 900.000 kuna.


Komentari