SMIJE LI SE PUŠITI U BOLNICI? Šokantni slučajevi iz zagrebačkih bolnica: ‘Na patologiji sam pušila kroz prozor, a nakon porođaja u WC-u’

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Iako bi trebalo biti jasno kao dan, a pokazuju to i znakovi zabrane pušenja, bolnice su zadnja mjesta gdje bismo željeli udisati duhanski dim. Posebno ako se radi o rodilištu gdje su novorođenčad.

No neke majke očito za to nije briga pa se povela rasprava na tu temu u Facebook grupi ‘Trudnice i mame – iskustva i savjeti’.

“Nije baš pohvalno, trudna sam i pušačica sam. Od kad sam trudna smanjila sam broj cigareta, znam da će biti osuda. Idem uskoro u bolnicu pa pitanje za žene koje puše, jeste li se usudile tamo u WC-u zapaliti cigaretu?”, pitala je jedna trudnica ostale članice grupe.

Veliki broj njih odgovorio je da zna za pušenje unutar bolnica, u ovom slučaju rodilišta.

“Nisam neki pušač strastveni, uz kavu i društvo a u bolnici mi nije padalo ni pogotovo napamet da zapalim”, napisala je jedna članica grupe.

‘Nije dopušteno, ali…’


“U Vinogradskoj bolnici zadnji WC sav smrdi po cigaretama. Nije dopušteno, ali prozor je tamo”, otkrila je druga članica.

Svoje iskustvo uživanja u duhanskom dimu otkrila je i jedna mama. “Na patologiji pušila kroz prozor, a poslije porođaja u WC-u. Čak sam pitala doktore i sestre tamo, rekli su mi tvoje je da se sakriješ, moje da te ne vidim. Gleda žena u mene i pravi se luda”, otkrila je.

“Ako ste sama u sobi i imate svoj WC, pušite, ali ako imate druge mame i bebe ,dajte se suzdržite. Pogotovo ako su nepušačice. Prije tri mjeseca kad sam rodila, došla mi je cimerica. I ona je svakih sat vremena išla u WC koji nam je u sobi. Bez prozora i ventilacije. Znači užas. Smrdi WC, smrdi ona, smrdi soba. Ja nepušačica. Bebe stalno s nama, užas. Baš nekulturno”, napisala je članica grupe.

Neugodno iskustvo iz jedne zagrebačke bolnice opisala je još jedna mama.

“Sjećam se kad sam god išla na WC u Vinogradskoj, to je toliko smrdjelo. Znači nije mi jasno kako sestre to dozvoljavaju, a drugo kako žene nemaju obzira prema drugima. Pa to je ipak bolnica. Upravo to, ideš tamo na WC ili se ideš tuširati i sve smrdi po cigaretama. Baš tužno da se to dozvoljava”.

“Pušila u WC-u bolnice i još nekoliko žena. Znaju i sestre za to, nisu glupe”, priznala je članica grupe.

Imaju li saznanja da pacijenti puše u WC-ima te kakve su sankcije, upitali smo pet najvećih zagrebačkih bolnica, a njihove ćemo odgovore objaviti čim ih dobijemo.


Komentari