Smeće se večeras ne odvozi na Jakuševec, kontejneri puni: ‘Građani će smeće skupljati na balkonima’

Odron (Foto: Damir Krajac/CROPIX)

Novi odron smeća na odlagalištu Jakuševec, s troje ozlijeđenih radnika, među kojima je jedan izgubio ruku, izazvao je bijes javnosti, pogotovo stanovnika kvarta gdje se nalazi kontroverzno odlagalište. Smeće sa zagrebačkih ulica večeras se ne odvozi na Jakuševec.
Slika iz središta grada su puni kontejneri.

Drama na Jakuševcu: Novi odron smeća, ozlijeđene tri osobe

Osim što su prigovarali gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću kada je došao posjetiti smetlište, u ponedjeljak navečer su se okupili u prostorijama DVD-a Jakuševec gdje su između ostaloga tražili ostavku gradske uprave, raspust gradske skupštine i nove izbore. Spominjale su se i prijetnje blokadom u nadolazećim danima.

U međuvremenu, otpad više ne ide na Jakuševec, a zagrebački gradonačelnik, Tomislav Tomašević, tražio je sastanak s Vladom kako bi se ubrzala sanacija i rješavanje pitanja zatvaranja ovog odlagališta.

Povodom ove tragedije, pitali smo čitatelje portala Zagreb.info u našoj Facebook anketi: “Mislite li da će se Tomašević i Vlada dogovoriti oko zatvaranja Jakuševca?”.


‘Kad na vrbi zasvrbi’

Brojni naši čitatelji nisu optimistični.

“Hoće, hoće. Pojesti će ga kao Bandić snijeg”, “Mislim da Senf treba dati ostavku”, “Hoće, hoće, kada na vrbi zasvrbi”, neki su od komentara.

Stanovnici Jakuševca hitno se okupili nakon odrona: ‘Krećemo u akcije’

Jedna čitateljica sumnja da je ikome stalo do građana.

“Ne. Jer nikoga nije briga za to. Mi stanovnici najviše izloženih kvartova smo inertni i sve trpimo, tako da mogu držati isto stanje i idućih 20 godina i bez problema dobivati izbore i jedni i drugi”, uvjerena je.

Nije usamljena u tom razmišljanju.

“Hoće vraga. Gdje će sa smećem? Neće doma skladištiti, to rade 100 godina i za vrijeme Bandića. Smijeh što im tko može”, naveo je jedan naš čitatelj.

Jedna naša pratiteljica je također uvjerena da će sav teret ovog problema pasti na građane.

“Ne. Građani će smeće skupljati na balkonima, lođama, vješati po prozorima”, poručila je.

Novi odron smeća na Jakuševcu (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Neki priželjkuju ne samo ostavke, već i kazne za nadležne.

“Treba zatvoriti gradonačelnika, direktora čistoće i glavnog komunalnog inspektora. I to odmah danas, a dalje postupiti po nalazima policijske i vatrogasne istrage”, priželjkuje jedan naš ispitanik.

Jedan naš pratitelj je odlučio odgovoriti krajnje sarkastično.

“Naravno! To su izuzetno sposobni profesionalci kojima je dobrobit građana ispred svega, tako da sebe stavljaju na posljednje mjesto. Stvarno imamo neopisivu sreću da i grad i državu vode ovakve ljudske veličine”, rekao je.

Odlagalište otpada Jakuševec (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

‘Trebalo je davno prije Tomaševića’

Neki su ogorčeni načinom na koji se do sada pristupalo problemu Jakuševca, ali i političarima koji su se sada oglasili oko ovog smetlišta.

“Po tko zna koji put, tako vam je to kad politika i mafija gospodari otpadom. Ponovno se sitne političke duše i likovi od interesa bore za bodove”, kritizirao je jedan naš čitatelj.

Snimka nakon odrona na Jakuševcu ledi krv u žilama: ‘Čovjek ostao bez ruke, odnijelo ga je skroz do nasipa’

Same ideje o dogovorima gradonačelnika i premijera, nisu izazvale oduševljenje među našom publikom.

“Prvo je bilo sve Možemo, a sad kad ne možemo, zovi Vladu u pomoć”, “Nezgodno je tražiti HDZ za pomoć dok ga sa druge strane pljuješ. Je***a Senf, klekni na koljena i moli HDZ da ti pomogne”, poručili su neki od naših ispitanika.

Jedna čitateljica ističe da ovaj problem nije počeo s aktualnom vlašću.

“To je trebalo sanirati davno prije Tomaševića. Jednostavno je kriv i on i onaj prije njega”, navela je čitateljica.

Odlagalište otpada Jakuševec (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Jedan naš pratitelj ima konkretan prijedlog kako riješiti pitanje Jakuševca, iako na način koji je bio raniji prijedlog, pun kontroverzi.

“To smeće treba zapaliti, općenito smeće treba spaliti, nije zdravo da se nakuplja tako. Mislim da se u Skandinaviji rješavaju smeća u spalionicama. Ne znam, u čemu je problem?”, tvrdi, a činjenica je da skandinavske zemlje poput Finske i Švedske, ali također, Japana, Južne Koreje i Ujedinjenog Kraljevstva doista spaljuju svoje smeće.

Ipak, jedan naš pratitelj ne želi gubiti nadu.

“Ja se duboko nadam da hoće, jer ovo kaj je bilo jutros je podsjetnik da je krajnje vrijeme za taj dogovor”, poručio je.

No, čak i ako se dogovor postigne, opet metropolu očekuje jedan problem.

“Gospodo Zagrepčani, a gdje vi mislite odlagati svoje smeće ako zatvorite Jakuševac?”, zapitala se jedna čitateljica, iako se ranije već kao lokacija za novu sortirnicu, spominjao Resnik.


Komentari