Skupo, skuplje, najskuplje: Zabrinjavajući podaci otkrili koliko su cijene skočile, ali i tko ih najviše osjeti

Plaćanje, ilustracija (Foto: Damjan Tadic/CROPIX)

Prema podacima Državnog za zavoda za statistiku, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u svibnju 2023. u odnosu na svibanj 2022. skočile su u prosjeku više za 7,9 %, dok su u odnosu na travanj 2023. (na mjesečnoj razini) u prosjeku više za 0,5 %.

Zaprepaštena Zagrepčanka u tramvaju: ‘Odjednom sam između sjedala vidjela nešto čudno, dlakavo i crno’

Najveći porast cijena  zabilježen je kod hrane i bezalkoholnih pića te u restoranima i hotelima, po svakoj skupini za 15,1 posto.

Razna dobra i usluge poskupile su za 11 %, a kateogrija pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva za 10,4 %.

Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva skuplja su za 7,5 %, dok su odjeća i obuća poskupila za 7,3%, Zdravlje za 6,7% te Alkoholna pića i duhan, za 5,8% (+0,29 postotnih bodova). Porast cijena na godišnjoj razini ublažio je pad cijena u skupini Prijevoz, za 4,8% (doprinos padu od -0,67 postotnih bodova).

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Na mjesečnoj razini najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama Hrana i bezalkoholna pića, za 1,6%, Rekreacija i kultura, za 1,4%, Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 1,2%, Zdravlje za 0,8%, Alkoholna pića i duhan, Restorani i hoteli te Razna dobra i usluge za 0,7 % po svakoj skupini te Odjeća i obuća, za 0,5%.


Ipak, porast cijena na mjesečnoj razini ublažio je pad cijena u skupinama Prijevoz za 1 %, Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva te Komunikacija, po svakoj skupini za 0,5 %.

Pojava iz Zagreba vidljiva i iz svemira: ‘Fuj, odvratno, kada sam ga jutros vidjela, nisam mogla vjerovati’

Prema glavnim komponentama indeksa na godišnjoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama Hrana, piće i duhan, za 13,6%. Poskupili su i industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 8,4%, te Usluge, za 8,0%. Pad cijena zabilježen je u komponenti Energija, za 3,2%. Na mjesečnoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama Hrana, piće i duhan, za 1,4%, Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije te Usluge, po svakoj komponenti za 0,7%, dok je u komponenti Energija ostvaren pad cijena za 2,0%.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u svibnju 2023. u odnosu na svibanj prošle godine u prosjeku su više za 8,3 %, dok su u odnosu na travanj 2023. u prosjeku više za 0,6 %.

Sva ova poskupljenja, otkriva HNB u publikaciji Financijska stabilnost, najviše se osjeti u kućanstvima s nižim dohodovnim skupinama i kućanstva s umirovljenicima. Osim toga, blago se povećao i udio ranjivih kućanstava koja više od 70 % prihoda troše na hranu, režije i otplatu duga.


Komentari