‘SKUPO BILO, SKUPO OSTALO!’ Poskupljenje s eurima je izazov za izdržati: ‘Ne treba više razmišljati o kunama, i to je to’

Eurokovanice, ilustracija (Foto: Pixabay)

Nova valuta donijela je i najnovija poskupljenja tako da se euro ne skida kao glavna tema već 12 dana otkako je uveden kao službena valuta u Hrvatskoj.

Dok traju prepucavanja između Vlade i poduzetnika tko je kriv za ovo stanje, neki ozbiljno razmišljaju o tome da iz Zagreba po špeceraj odu do Slovenije.

PO NAMIRNICE PREKO GRANICE? ‘Za par eura ne isplati se ni auto iz garaže ispeljavati’

‘PRESTANITE PRIJETITI I OBNOVITE PETRINJU’ Poduzetnici brzo odgovorili na Plenkovićeve nove prijetnje: ‘Pedro nije među poduzetnicima’

U međuvremenu, u našoj Facebook anketi, pitali smo čitatelje portala Zagreb.info: “Kako ste se prilagodili najnovijim poskupljenjima?”.


Normalan život s minimalcem

Prilagodba je nužna, a naši čitatelji imaju različite metode.

“Odricanjem”, “Kupujem što mi treba. Kao i prije”, Skupo bilo, skupo ostalo”, neki su od komentara.

Jedna čitateljica je u 2023. godini drastično promijenila svoje kupovne navike.

“Znala sam otići u dućan pa kupiti i što mi treba, a i što mi ne treba, jer akcije navuku. Sad samo kupujem što mi treba”, otkrila je.

Neki su već odavno naviknuli na skupe cijene.

“Kupujem isto kao i dosad. Sa svojim minimalcem živim normalno i ne kukam jer sam naučila tako živjeti. Sve je stvar navike i to je to”, komentirala je jedna čitateljica, dok se drugoj nova valuta nimalo ne sviđa.

“Kupujem tek najosnovnije za preživjeti. Euro ne mogu smisliti. Koristim kune do zadnjeg dana”, poručila je.

Što je točno poskupjelo?

Dok neki govore kako smo “doživjeli i gore, ali je bilo i bolje”, drugi smatraju da su svi razgovori o poskupljenjima posljednjih dana pretjerivanje.

“Od kada i što je točno otišlo u zadnje vrijeme u nebesa? U zadnjih godinu i pol (do 1.12.2022.) većina cijena prehrane otišle su preko 20% gore, a vi se čudite ovome u zadnjih tjedan dana, ma dajte najte”, poručio je jedan čitatelj.

“Normalno sve, neznam čemu panika i stres. Isto kao i sa vraćanjem sata, ništa to meni ne znači. Novci su novci, vrijeme je vrijeme, to izmišljaju ovi kaj im je dosadno”, nadovezao je još jedan naš čitatelj.

Neki se nisu propustili ni našaliti na aktualnu ekonomsku situaciju.

“Ni osjetio ih nisam (poskupljenja op.a). Bitno da BDP raste i da smo u EU. Treba povećati porez i namete da ima za sve u javnom i državnom sektoru”, poručio je jedan sarkastični komentar.

I dok neki tvrde da su “u banci vikali ‘vratite kune'”, neki predlažu da treba prestati razmišljati, iako je još uvijek na snazi o dvojnom optjecaju, o kunama i eurima.

“Ne treba razmišljati o kunama više i to je to. Sad su euri, a sve u svemu sve isto samo druga valuta”, zaključila je jedna čitateljica.


Komentari