Omiljena stara zagrebačka ulica više nikad neće biti ista: Promjene su i službeno krenule

Pješačka zona u Staroj Vlaškoj (Foto: Čitateljica)

U Klinici za psihijatriju Vrapče gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaeta obišli su obnovljenu zgradu Odjela psihogerijatrije i prisustvovali svečanom obilježavanju 144. godišnjice osnutka Klinike za psihijatriju Vrapče. Nakon toga gradonačelnik i zamjenici su održali i redovnu konferenciju za medije.

Trajno rješenje

Uvodnu riječ je imao zamjenik Luka Korlaet koji je najavio početak natječaja za trajno preuređenje Stare Vlaške. Rekao je kako je to u sklopu većeg projekta projektiranja novih pješačkih zona u Zagrebu.

“Mi smo u našem mandatu već osvojili tri nova odsječka. To su Stara Vlaška, mala Martićeva i Masarykova. Danas je raspisan urbanističko arhitektonski natječaj za trajno preuređenje Star Vlaške prema kojem ćemo dobiti projekt koji će uključivati i novo opločenje i novu urbanu opremu i novu rasvjetu i isto tako novu trajnu sadnju što je isto tako važno. Na osnovu tog nagrađenog rješenja ćemo tokom 2024.-te izrađivati projektnu dokumentaciju. Natječaj je danas objavljen.”, rekao je uvodno zamjenik Korlaet.

Novi plan za Staru Vlašku: Priprema se natječaj, a predviđene su i bogate nagrade

I dalje ćemo širiti pješačke zone

Dosad je pretvaranje ulica u pješačke zone bilo je obilježeno nekim privremenim rješenjima, naglasio je Korlaet.


“Ali smo najavljivali da će doći i prava trajna rješenja i upravo se to događa sa Starom Vlaškom”, rekao je.

Pješačka zona Stara Vlaška (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Natječaj je danas objavljen na stranicama grada i bit će objavljen i na stranicama komore arhitekata, društva arhitekata i udruge arhitekata.

“Natječaj će voditi respektabilni tim stručnjaka. Nastavit ćemo onda u istom duhu i s Masarykovom ulicom, a uskoro ćemo isto tako napraviti i jedan sveobuhvatni natječaj za smjernice za rješavanje, za jedan pristup, načela, preobrazbe svih pješačkih zona koje smo dosad osvojili i koje ćemo isto tako u narednom razdoblju širiti”, zaključio je Korlaet.

Nagradit će se pet najboljih radova. Najbolje rješenje osvojit će 84.000 kuna (11.138 eura), drugo najbolje 52.500 (6.967 eura), a treće 31.500 kuna (4.180 eura).

(Video) Tomašević otvorio novu pješačku zonu: Opet došao Pernar praviti probleme

 

Podsjetimo, dio Stare Vlaške prije godinu dana postao je pješaka zona, a prostor je bio ukrašen žardinjerama sa zelenilom, a tlo sa šarenim street artom. No, kad su u rujnu djelatnici gradskih komunalnih tvrtki počeli uklanjati velike žardinjere, neki su pomislili da se od pješačke zone na kraju odustalo.


Komentari