Odron na Jakuševcu digao na noge i stanovnike Resnika: ‘Prosvjedovat ćemo, to neće proći mirno’

Tomislav Tomašević (Damjan Tadić/Cropix)

Vijest o novom velikom odron smeća na Jakuševcu u kojem su ozlijeđene tri osobe odjeknula je cijelim Zagrebom, a pogotovo među stanovnicima Resnika. Razgovarali smo s  predsjednicom Udruge za zaštitu okoliša Resnik Brankom Genzić-Horvat koja nam je potvrdila kako udruga u ponedjeljak u navečer udruga ima hitan izvanredan sastanak kako bi dogovorili daljnje aktivnosti u svjetlu tragičnih događaja na Jakuševcu.

Tomašević o smradu nakon odrona: ‘Neugodan miris je neugodan, ali nije opasan za zdravlje’

Hitan sastanak

Podsjetimo gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je kako u Resniku planira centar za miješani otpad, centar za sortiranje i centar za kompostiranje, kako bi sve bilo na jednom mjestu. Iako gradonačelnik u izjavama poručuje da to ne znači novi Jakuševec, građani tog dijela grada te čelnici udruge najave doživljavaju upravo tako pa ih je sada na noge digao odron te imaju hitan sastanak.

“Mi večeras imamo sastanak jer još jedan Jakuševac u Resniku ne treba gradu Zagrebu niti je od interesa, a bome ni od koristi. U kontekstu svih ovih događanja mi zaista izražavamo duboko žaljenje što se to dogodilo. Međutim, Tomašević mora biti svjestan da preseljenjem i stvaranjem još jednog goreg Jakuševca u Resniku neće riješiti problem grada Zagreba”, poručuje Branka Genzić-Horvat.

Branka Genzić Horvat.
(Foto: Damjan Tadic/CROPIX)

‘Resnik nije rješenje’

Ističe kako se boji da gradonačelnik Tomašević nema volje niti snage riješiti pitanje otpada u gradu.


“Znamo sve o centrima za gospodarenje otpadom, znamo sve o njihovim štetnim utjecajima, znamo sve o odlagalištima koja će se tu graditi. Zato ćemo na današnjem sastanku definirati daljnje korake i smjernice. Imamo puno toga u pripremi, ali ne bih sada o tome dok večeras sve ne definiramo”, rekla je te dodala kako se udruzi javljaju građani nakon vijesti o odronu.

Snimka nakon odrona na Jakuševcu ledi krv u žilama: ‘Čovjek ostao bez ruke, odnijelo ga je skroz do nasipa’

‘Građani su uplašeni’

“Građani su uplašeni iz ovog područja, ali i šire. Ne samo iz istočnog dijela nego iz šireg područja grada Zagreba jer doista centar za gospodarenje otpadom je novi problem, a ne rješenje Tomaševiću.”

Iako će na sastanku u ponedjeljak navečer definirati sve korake predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik već najavljuje da će sigurno prosvjedovati.

“To neće proći mirno. Pa tu vam gravitira u najužem krugu u zaštitnim zonama oko takvog objekta oko 280 tisuća stanovnika uzmete li u obzir Sesvete, Gornju i Donju Dubravu, Peščenicu, pa i istočni dio Novog Zagreba, a mislim da to ima ogroman utjecaj i na cijeli grad Zagreb. To nije samo pitanje Resnika.”, zaključila je Genzić-Horvat.

 

 


Komentari