Obnova zelenih pluća Zagreba: Posadit će se dvostruko više stabala nego što ih je stradalo u oluji

Posljedice nevremena u Dugavama (Foto: Vanesa Pandžić/CROPIX)

U nezapamćenom olujnom nevremenu koje je prije desetak dana pogodilo Zagreb uništeno je čak 2700 stabala. Iz Zrinjevca poručuju kako će njihovo uklanjanje zasigurno potrajati do rujna, a s obzirom da se radi o velikoj količini trupaca, Grad ih želi na najbolji mogući način iskoristiti.

Zagreb nakon još jednog nevremena: Pogledajte kako danas izgledaju ulice grada

Granje, lišće i truli trupci postati će kompost koji se odvozi u kompostane na Markuševcu i Jakuševcu, dok će se zdrava stabla dijeliti za ogrijev, i to onim Zagrepčanima koji je to najpotrebnije. Cilj je, sortirati i pripremiti drva do ogrjevne sezone, saznaje se u gradskoj upravi.

Također, s obzirom na velik broj uništenog drveća u Zagrebu neće nedostajati stabala. Plan je zasaditi dvostruko više drveća diljem grada, kako bi se Zagreb koji ima sveukupno 14.000 stabala i dalje uspješno borio s klimatskim ekstremima.

Na službenoj Facebook stranici grada Zagreba, građani su komentirali kako je riječ o dobroj stvari za naš grad, no uputili su nekoliko sugestija.


Isčupano drvo u Parku mladenaca na Sigetu (Foto: Čitateljica/ Zagreb.info)

“Molim vas, samo nemojte saditi breze i lijeske, jer je stvarno sve više ljudi alergično. Nisam za to da se uništava postojeće. Neka ih ima koliko ih ima, samo da se ne sade nove”, napisala je jedna Zagrepčanka, a druga se odmah nadovezala.

“Super, samo nemojte breze, volim ih ali sam na njih jako alergična, a sigurno nas ima još, sadašnje neka budu, ali ne sadite nove”, napisala je.

Meteorolozi upozoravaju: Češće možemo očekivati snažne oluje poput one koja je razorila Zagreb i dio Slavonije

“Breza je iznimno jak alergen i u doba cvata Hitne su pune. Tu ne pomaže dovoljno ni sva terapija. Mogu one imati svoje mjesto, ali ne moraju se baš saditi u gradu”, zaključila je još jedna Zagrepčanka.


Komentari