Novi tramvaji imaju ogroman nedostatak: Zagrepčanima se neće svidjeti kad vide odgovor ZET-a

Foto: Zagreb.info

Direktor ZET-a Marko Bogdanović te predsjednik Sindikata Zagrebački holding ZET-Zagreb Dražen Jović u petak su stali pred kamere novinara kako bi komentirali dolazak prvog polovnog tramvaja na zagrebačku remizu.

Star je 27 godina i nema klimu: Ovo je prvi polovni tramvaj koji je stigao u Zagreb

Novinari su se mogli prošetati vozilom te snimiti njegovu unutrašnjost te vanjski izgled, a Bogdanović i Jović odgovarali su i na pitanja novinara u vezi nabavke tramvaja i ostalih planova za prijevoz ZET-a.

Nabavka je koštala 2,7 milijuna eura za 11 primjeraka vozila iz Augsburga proizvedena 1996. godine. Grad uskoro očekuje i dolazak ostalih 10 te ih namjerava ubrzo upogoniti za promet gradskim ulicama.


Direktor ZET-a najavio je dolazak 20 novih tramvaja te rekao da se raspravlja s Vladom nabavka i još 20 tramvaja. “To bi značilo 51 novi tramvaj u Zagrebu zajedno s ovim”, rekao je Bogdanović.

Ovaj prvi tramvaj mora proći kroz proces prije nego dođe na ulice, uključujući dobivanje dozvola i edukaciju vozača, a u dnevni promet uključit će se prije Božića. Do sredine sljedeće godine će doći i ostalih 10 tramvaja. “Sredinom 2025. doći će novih 20 Končarevih tramvaja”, rekao je.

Neće biti problema s klimom

Tramvaj nema klimu već je opremljen sustavom intenzivne ventilacije, potvrdio je Bogdanović. Što se tiče potrebe za klima uređajem, Bogdanović je rekao da ZET raspolaže sa 142 niskopodna klimatizirana tramvaja. “Što je više nego dovoljno da u ljetnim mjesecima pokrije potrebe za dnevnim redom koji je otprilike 125 tramvaja. Neće biti problema s tim”, rekao je.

Unutrašnjost tramvaja (Foto: Zagreb.info)

Ovaj je tramvaj ponešto zakasnio, priznao je Bogdanović, no ostatak tramvaja će početi dolaziti početkom godine te će sukcesivno dolaziti. Najstarije tramvaje se planira povući iz prometa, potvrdio je. Još se ne zna na koje se linije planira staviti polovni tramvaj.

Novinari su se dotaknuli i pitanje ugovaranja servisa, a Bogdanović je rekao da se očekuje da će Končar servisirati i nove tramvaje koji će dolaziti. Objasnio je da ZET ne može to raditi jer je hala zanemarivana i neodržavana zadnjih 20 godina, pa nema mogućnosti za to.

Tko će održavati tramvaje

Dražen Jović rekao je kako bi se servisiranje i održavanje trebalo raditi u ZET-u, a objasnio je i zašto. “Zamislite da imate vozila stara 50 godina koja održavaju radnici ZET-a. Ova radiona je srce ZET-a. Vidimo da niskopodni tramvaji ne funkcioniraju, nisu nesigurni ali se moraju bolje održavati kako bi se pružili građanima bolju uslugu.

No, dobra je naznaka da se planira ulaganje u ove prostore. Nitko održavanje ne može raditi bolje od ZET-ovih tramvaja”, rekao je.


Komentari