Novi režim odvoza smeća zbog odrona na Jakuševcu: Neka mjesta bit će prioritet

Odvoz smeća (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

Zdravko Stoilković iz Sindikata radnika Čistoće u razgovoru za N1 televiziju govorio je o izmjenama u odvozu smeća u Zagrebu nakon odrona na Jakuševcu.

Udruga Ekologija grada na svojoj Facebook stranici objavila je snimku odrona smeća iz zraka.

”Nakon snimke drona vidjeli smo da je puknuće deponija veliko, ta masa bi se mogla spustiti, traži se dodatno rješenje, da vozila ne uopće ne silaze ispod razine nasipa. Mi ćemo privremeno koristiti vrh nasipa, to će nas usporiti jer mora ići kamion po kamion, ali nemamo drugog rješenja sada”, ispričao je u razgovoru za N1.

“Sigurnost radnika mora biti maksimalna” (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

‘Radnici su u strahu’

Radnici su u strahu i inzistira se na sigurnosti. ”Sigurnost radnika mora biti maksimalna. Pružat ćemo uslugu sukladno mogućnostima, bit će otežano zbog istovara jer će ići kamion po kamion i može se istovarati samo po danjem svjetlu”.

Zagrepčani traže hitno rješenje za Jakuševec: ‘Uzmite Ljubljanu za primjer, ima jeftino i učinkovito rješenje’


U nekim dijelovima grada moglo bi doći do smanjenog odvoza otpada.

”Prioritet će biti bolnice, vrtići i škole te centar grada zbog Adventa također redoviti odvoz, a u drugim dijelovima ćemo pokušati pružiti uslugu koliko možemo”, poručio je.

Smrad se širi

Dojmovi nakon odrona otpada na odlagalištu Jakuševec i dalje se ne smiruju, što ne treba čuditi s obzirom na tragediju u kojoj je ozlijeđeno troje radnika, od kojih je jedan izgubio ruku.

Zbog toga radnici i sindikati djelatnika Čistoće navode da ne žele dolaziti raditi na ovom smetlištu, kojeg pritom i sami stanovnici kvarta žele konačno zatvoriti jer se smrad ne širi samo susjedstvom, već i u drugim dijelovima Zagreba.

Dramatična snimka odrona na Jakuševcu iz zraka: ‘Jedva sam izvukao živu glavu’

Najavljen prosvjed

Vijest o novom velikom odron smeća na Jakuševcu u kojem su ozlijeđene tri osobe odjeknula je cijelim Zagrebom, a pogotovo među stanovnicima Resnika. Razgovarali smo s  predsjednicom Udruge za zaštitu okoliša Resnik Brankom Genzić-Horvat koja je u razgovoru za Zagreb.info potvrdila kako Udruga planira prosvjed 10. prosinca u 12 sati ispred crkve u Resniku.

”Idemo dalje s našom borbom protiv tog štetnog projekta u Gradu Zagrebu i stvaranja još jednog Jakuševca u Zagrebu. Mi ćemo ići s prvim od prosvjeda u nedjelju, 10. prosinca u 12 sati ispred crkve u Resniku. To je zaključak našega sastanka”, potvrdila je predsjednica Udruge Branka Genzić-Horvat.

Odron na Jakuševcu.
(Foto: Goran Mehkek/CROPIX)

U Udruzi upozoravaju na cijeli niz štetnih posljedica, kao što je negativan utjecaj na hranu s obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava.

”Moramo napomenuti kako obećava OPG-ovima finanaciranje, a zaboravlja činjenice da su 34 OPG-a na lokaciji i da će štetne emisije izravno utjecati na hranu građana Grada Zagreba. To je sve u neposrednoj blizini ogromne količine naftnog skladišta. Zamislite da se dogodi takav incident, prva požarna zona je u krugu od pet kilometara”, upozorava Genzić-Horvat.


Komentari