Nepregledni redovi ispred HZJZ-a: Svi hrle testirati se na zaraznu bolest

Testiranje, ilustracija (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

U nepreglednim redovima koji pomalo jezivo podsjećaju na one u doba pandemije koronavirusa stajali su jutros Zagrepčani ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Rockefellerovoj ulici.

Hripavac se brzo proširio: U Zagrebu u tjedan dana triput više porasla zaraza

Povod ovog puta bio je virus hripavca koji je stanovnike u posljednje vrijeme pogodio jačinom dosad gotovo neviđeno. Građani su stajali u redovima za testiranje na virus.

HZJZ testiranje organizira već nekoliko dana, a uzimanje uzoraka radi se svaki radni dan od 8.00 do 9.30 sati na testnom mjestu u montažnom objektu ispred Rockefellerove 12.

PCR testiranje moguće je napraviti i na osobni zahtjev uz plaćanje debitnim karticama prilikom testiranja. Cijena pretrage PCR na hripavac (pertusis) je 34,78 € (262,05 kn), kažu u HZJZ.


Koga pogađa virus

Virus je ove godine stanovnike pogodio izuzetno jako. Osim među djecom, bolest se širi i među starijima. Broj slučajeva dramatično raste od početka jeseni. Rizik obolijevanja i komplikacija je najveći u novorođenačkoj/dojenačkoj dobi kod necijepljene djece.

No, mogu oboljeti i nepotpuno cijepljena mala djeca, starija djeca i odrasle osobe, bez karakterističnih simptoma bolesti. Riječ je o visoko zaraznoj bakterijskoj infekciji dišnog sustava koja je karakterizirana napadima duboko kašlja. Bolest nerijetko zato zovu i “magareći kašalj”.

Što je hripavac? Ovo su simptomi na koje trebate obratiti pažnju

Prosječna inkubacija je 9-10 dana, a uzročnik je Bordetella pertussis. Bolest se prenosi kapljičnim putem. Oboljela osoba je izrazito zarazna u ranom kataralnom stadiju bolesti i na početku paroksizmalnog kašlja (prva dva tjedna).

Treba u izolaciju

Bolest ima tri stadija, a oporavak traje do šest tjedana, ili čak duže.  Moguć je razvoj komplikacija bolesti što ovisi o dobi, o cijepnom statusu oboljelog, o brzini provedbe dijagnostike i terapiji.

Učinkovita i sigurna prevencija hripavca je redovno cijepljenje odgovarajućim cjepivima, kažu u HZJZ-u. O slučaju oboljenja/sumnje na bolest potrebno je što prije obavijestiti epidemiologa u pripravnosti.

Toplomjer (Foto: Pexels)

Oboljele osobe, kao i sumnjive na bolest, treba izolirati u skladu s epidemiološkim preporukama te minimalno pet dana izbjegavati kontakt s malom djecom, dojenčadi i trudnicama u zadnjem mjesecu trudnoće. Za to vrijeme treba uzimati antibiotike, u suprotnom izolaciju treba produljiti na tri tjedna od pojave kašlja.

Svim kontaktima treba provjeriti cijepni status i docijepiti ih po potrebi. Sve dodatne informacije mogu se provjeriti na stranicama HZJZ-a ovdje.


Komentari