‘NABIJ SI TU VREĆICU NA GLAVU’ Najava kazni izazvala bijes: ‘Smetlara s metlom nisam vidio mjesecima’

Foto: Lucija Ocko / Vanesa Pandzic / CROPIX

Gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je na redovnoj konferenciji za medije kazne zbog nekorištenja ZG vrećica. Rekao je kako je do sada podijeljeno nekoliko stotina kazni.  Također je upozorio kako radnici Čistoće na različite metode mogu utvrditi identitet, od kamera do sadržaja vrećica te kako će ovaj mjesec već dolaziti kazne s računima od siječnja.

KREĆU KAZNE! Gradonačelnik pojasnio kako će se znati tko ne koristi ZG vrećice: ‘Od kamere do sadržaja vrećice’

Očekivano gradonačelnikova najava naišla je na buru nezadovoljstva među čitateljima.

“Onda je rješenje jednostavno. Odvajaš samo papir  i nema imena i prezimena u smeću jer ne vjerujem da na ostalom smeću može naći ime i prezime. Preostaje mu metoda DNK s uložaka osoba koje menstruiraju”, napisao je jedan čitatelj.

“Ne možeš ti kažnjavati koliko te možemo ignorirati.”

“Budite sretni ako vam platimo za onaj mjesec dok ste štrajkali.”


“Nabij si tu vrećicu na glavu tu ljigavu i budi pametniji.”

 

Nizali su se slični komentari, a bilo je i onih koji nisu zadovoljni ni uslugom ni novim sustavom odvoza.

 

“Prošećite izvan grada, uz ceste vreća smeća koliko hoćeš. Kako kazniti takve sugrađane”, pitala je jedna čitateljica.

“A bumo se tužili, ugovornu obvezu su oni prekršili s 2 odvoza tjedno na jedan i to ne svaki puta! Povećanjem cijene vrećica od 700%i smanjenja volumena za 500%!
I sad bi vi još kazne naplaćivali, buš malo sutra, odjavim ti čistoću i bok”, poručio je čitatelj.

“Kad Čistoća bude ustrojena kako treba i kad se odvoz otpada bude odvijao na način da građani dobivaju kvalitetu usluge koju i plaćaju, onda možemo razgovarati o kaznama. Prvo neka dovedu sebe u red”, bio je jedan od komentara.

“Kad ćemo mi njima naplatiti kazne , što nisu dva tjedna ispraznili kante, a smetlara sa metlom nisam vidio mjesecima , moram sam pomesti ulicu od lišća i ostalog smeća.”

Naravno, velik broj je onih koji smatraju kako je kažnjavanje vrlo teško provedivo kako u realnim situacijama tako i pravno.

“A što ćemo stati pred kameru da nas snimi skupa sa smećem i vrećicom? Koja boleština!

“Znači sve sa osobnim podacima treba izdvojiti iz smeća i zasebno spalit.”

“Vrećica je inače lokotom zatvorena pa nitko sa strane ne može ništa ubaciti unutra. Daj Tomek, ne prolazi ti to na sudu.”

“Kako će utvrditi koje kućanstvo u zgradi ne koristi zg vrećice? Što će svaki mjesec prije slanja računa odabrati jedno putem eci peci pec metode? I kako misli ovo putem video nadzora i sadržaja vrećice, što vi imate satelit iz svemira koji gleda kroz vrećice i onda ćete to uspoređivati sa sadržajem kojeg iskopate?”

 

Našli su se ipak i oni koji podržavaju novi sustav odvoza.

 

“Bez kazna po džepu nema odgoja.”

“Dok se ne uvedu redari na biciklima, kao u Švicarskoj, koji će kontrolirati tko se ne pridržava pravilnog odlaganja otpada, teško da će biti 100% učinkovito. Kazne u Švicarskoj su 1.000 franaka ili 7.800kn i nitko ne krši pravila.”

“Može, 90% mog kvarta je u kazni, nitko ne baca / koristi te vrećice.”

 

 

 

 


Komentari