Ministarstvo se oglasilo o Hostelu Arena, iz Grada poručili: ‘Zbrinut ćemo starije i socijalne slučajeve’

Hostel Arena (Foto: Tomislav Kristo/CROPIX)

Iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine poručili su da je za sve sugrađane koji su nakon zagrebačkog potresa smješteni u Hostel Arena produžen ostanak u tom objektu do 30. studenoga.

Kao što smo ranije pisali na na portalu Zagreb.info Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine krenulo je dio ljudi u zagrebačkom Hostelu Arena pritiskati da se moraju iseliti iz hostela.

Vapaj samohrane majke koja nakon potresa nema kamo: ‘Država mene i kćer želi izbaciti na ulicu’

Zadnji rok je 30. studeni

Ministarstvo ističe da je u postupku zbrinjavanja korisnika Hostela Arena koji ostvaruju pravo na obnovu od potresa a domovi im još nisu obnovljeni. Kažu da oni koji ne ostvaruju pravo na stambeno zbrinjavanje nisu u njihovoj nadležnosti.

“Uvažavajući okolnosti svakog pojedinog korisnika Hostela koji ne ostvaruje pravo na stambeno zbrinjavanje produžen je ostanak svim korisnicima do 30. studenoga”, poručili su iz Ministarstva.


Objasnili su tko ima pravo na smještaj u državne stanove.

“Pravo na smještaj u državne stanove dakle ostvaruju oni sugrađani koji čekaju obnovu svojih vlastitih nekretnina”, navelo je Ministarstvo.

Hostel Arena.
(Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX)

Nemaju svi pravo na smještaj u stan

Dodaju da su nažalost u Hostelu Arena zatečeni i sugrađani koji ne ostvaruju pravo na stambeno zbrinjavanje po Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom jer nisu u vlasništvu ili suvlasništvu imali vlastitu nekretninu koja je oštećena potresom.

Od 146 korisnika koji trenutno boravi u Hostelu Arena za 46 ih je utvrđeno da ostvaruju pravo na stambeno zbrinjavanje, 26 ih je u postupku ostvarivanja (dopuna dokumentacije) dok je za devet korisnika utvrđivanje prava u tijeku, kažu u Ministarstvu.

“Korisnici se smještaju u državne stanove u kojima su oslobođeni plaćanja najma i režija a u stanovima će boraviti do završetka obnove njihovih vlastitih nekretnina”, ističu.

Država Zagrepčane baca na ulicu, Petek proziva: ‘Još jedna ranjiva skupina koju je Tomašević obmanuo’

Grad će osigurati smještaj

Grad će osigurati smještaj ali samo za starije i korisnike prava socijalne skrbi

Nakon što su mediji objavili da se za 67 od 146 stanara mora pobrinuti jedinica lokalne samouprave, oglasio se i Grad Zagreb, navodeći da će u suradnji s državnim Hrvatskim zavodom za socijalni rad osigurati smještaj građanima koji ne ostvaruju pravo na obnovu, a stariji su, bolesni i nemoćni ili su korisnici prava socijalne skrbi.

Nadbiskup Kutleša posjetio beskućnike: ‘Bog uvijek može omekšati ljudska srca’

To kako se može zaključiti znači da će ostali korisnici bez prava na zbrinjavanje od 1. prosinca smještaj morati naći negdje drugdje.

“Ministarstvo je donijelo odluku temeljem zaključka Vlade da se privremeno smješteni u Studentskom domu “Cvjetno naselje” premjeste u Hostel Arena te je utvrdilo popis osoba koje imaju pravo na stambeno zbrinjavanje”, rekla je Hini glasnogovornica Grada Zagreba Dinka Živalj.

Hostel Arena.
(Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX)

Za socijalne slučajeve

Podružnica Vladimir Nazor koja upravlja Hostelom Arena kao dio Zagrebačkog holdinga, ima obvezu pružiti kvalitetan smještaj i kompletno dogovorenu uslugu za vrijeme trajanja mobilizacije odnosno potrebe za kriznim smještajem, kaže Živalj.

“Građanima koji ne ostvaruju pravo na obnovu, a starije su životne dobi, bolesni i nemoćni ili su korisnici prava unutar sustava socijalne skrbi osigurat će se adekvatan smještaj sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi u suradnji s državnim Hrvatskim zavodom za socijalni rad.

To, kažu u Gradu podrazumijeva smještaj u dom za starije osobe, udomiteljsku obitelj ili drugi odgovarajući smještaj.


Komentari