LIJEČNICI S REBRA OTKRILI DETALJE ČUDESNE TRANSPLANTACIJE: Prvi u Hrvatskoj su uspješno izveli ovakvu vrstu operacije!

Foto: Zagreb.info

Velik uspjeh liječnika iz KBC-a Zagreb! Prije nekoliko dana jednom su pacijentu transplantirali i srce i jetru, što je prva ovakva operacija u Hrvatskoj! Detalje o ovom fantastičnom podvigu otkriili su na konferenciji za medije.

Na početku konferencije ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić zahvalio je liječnicima na velikom trudu.

Akademik Željko Kaštelan rekao je da se ove godine slavi 50. godišnjica od prve transplatacije u ovoj ustanovi. Prije 50 godina tu je transplantiran prvi bubreg, a sve ostalo je povijest. ”Kontinuirano smo radili i promovirali transplantacijsku medicinu. Najnoviji događaj je ova komplicirana, složena transplantacija dva organa kod jednog pacijenta i transplantacija pluća kod djeteta su novi podvizi u našoj bolnici i na to smo jako ponosni”, rekao je.

Jedan od liječnika je rekao da su ovime učinili korak kakav se i u svijetu rijetko radi, a otkrio je i u kakvom je stanju pacijent kojemu su odjednom napravili dvije transplantacije. ”Pacijent se vrlo dobro oporavio i to treba istaknuti”, rekao je liječnik i dodao da je KBC u kontinuiranom kontaktu s eurotransplantatom kako bi uvijek bili na raspolaganju za transplantacije.

Akademik Miroslav Samaržija otkrio je da je prošle godine napravljeno 27 transplantacija srca, a ove godine tri i u pripremi je već i četvrta.  Transplantacija pluća među zadnjima je koja se ovdje radi, a već godinu i pol pacijentima se omogućuje ovakva vrsta. ”Na zadnju transplantaciju smo osobito ponosni. TO je prvo dijete koje je transplantirano na rebru, a prije toga je imao i transplantaciju koštane srži, pa možemo reći da je i to na neki način dvostruka transplantacija. To još jednom dokazuje na kojoj je razini KBC”, poručio je akademik Miroslav Samaržija.


BRAVO, HEROJI! Zagrebački liječnici u samo mjesec dana transplantirali devet organa, među spašenim životima i dvoje djece

”Što se tiče transplantacije srca, mi danas radimo transplantacije srca koje su među najkompleksnijima. To je dvostruka poput ove i takvih se u svijetu radi jako malo. Drugo vrsta je da se u srce stavlja uređaj, dok je treća razina, koja je unikatna za KBC Zagreb, jesu pedijatrijske transplantacije srca i na to smo jako ponosni”, kazao je profesor Hrvoje Gašparović.

”Ovo nije prvi pacijent koji ima transplantirano srce i jetru. Bio je slučaj da je prvo transplantirano srce, a onda dvije godine kasnije i jetra. Međutim, prvi je da su napravljene dvije transplantacije u jednom zahvatu. Neki mogu pitati gdje ste to naučili. Ne postoji mjesto u Europi gdje možete nekoga poslati na edukaciju da to nauči, da u tri mjeseca prisustvuje na 30 operacija pa će naučiti. Ovo je uspjeh cijelog transplantacijskog programa KBC-a Zagreb, da imate timove po pojedinim organima koji ovo mogu. Mi smo ovim zahvatom stavili KBC Zagreb i hrvatsku medicinu na jako istaknuto mjesto u Europi i svijetu”, istaknuo je jedan od liječnika.

Profesor Slobodan Mihaljević otkrio je da je ova dvostruka transplantacija bila ozbiljan izazov i za anesteziologe. ”Klinika za anesteziju samostalno je obavila sve zadatke sa svojim kadrom i ispunila zadatke koji su ju postavili na vrh europske medicine”, poručio je.


Komentari