‘JA POJEDEM PA ONDA PROVJERIM…’ Zagrepčani o navici od koje se nekima diže kosa na glavi: ‘To mi je poslastica, pa tko to ne bi jeo?’

Ponuda namirnica na tržnici (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Gotovo da i nema proizvoda koji se u trgovini može kupiti, a da ne sebi nema etiketu koja otkriva rok trajanja ili barem datum do kojeg je najbolje upotrijebiti ga.

I dok neki revno paze na rokove trajanja i ne konzumiraju hranu kojoj je taj datum prošao, ima i onih koji za to baš i ne mare pa neku hranu jedu i nakon što joj je rok istekao. Što o tome misle naši čitatelji otkrili su nam na društvenim mrežama.

Mnogi nam čitatelji tako otkrivaju da jedu sve čemu je istekao rok, pogotovo ono što je svoj rok dočekalo u njihovom hladnjaku i što su svojim novcem i platili.

”Ja kad sve pojedem onda idem čitati kalorije i skužim isteka roka. Zasad sam ok”, zanimljiva je taktika jedne čitateljice.

”Evo, na zadnjem Čokolinu je pisalo do 03/2022. Pojeo ga prekjučer i ovdje tipkam! Znači, može se”, kaže nam jedan muškarac.


A ima i onih koji nikada ne bi pojeli nešto čemu je istekao rok, osim pića. ”Jedino žesticu sa istekom roka pijem, a to nabavljam preko prijateljice koja radi u trgovini”, otkriva nam Zagrepčanin.

Javio nam se muškarac zaposlen u prehrambenoj industriji koji je otkrio svoj stav prema hrani s isteklim rokom. ”Pošto sam osoba koja je u prehrambenoj industriji već 24 godine i potkovan sam svim mogućim opcijama te obučen za xy pravila i načina kako se ta ista pravila donose – po kojim parametrima, a ne o političkima teorijama i filozofiranjima – svaku jedem i nakon isteka roka trajanja. S time da se uopće ne obazirem na onu na kojoj piše: ‘Najbolje do…’ Na onoj na kojoj piše: ‘Upotrijebiti do…’ vodim se za osjetima mirisa i izgleda, mlijeko na primjer i okusa. Svaka hrana je ispravna i nakon ispisanog roka trajanja, ukoliko je pravilno skladištena”, objašnjava on.

Jedna nam čitateljica kaže da ona nakon isteka roka redovito jede čokolade, i to šest mjeseci nakon isteka, a konzerviranu hranu i do godine dana nakon isteka, dok bombone može pojesti ako im je rok istekao prije najviše mjesec dana. No mlijeko, jogurt, puding ili meso ne jede nakon isteka. Mnogi su otkrili da će nakon isteka roka navedenog na kutijici pojesti – jaja.

Ima i onih koji su na šaljiv način poručili da se groze hrane s isteklim rokom. ”Da, obavezno. To mi je poslastica, pogotovo kad se pojavi ono nešto zeleno-plavo po hrani, pa to je dodatna aroma. Pa tko to ne bi jeo? Njami”, kaže jedna Zagrepčanka.


Komentari