IDE LI ZAGREB NA IZBORE: Bandić ostao bez bitnog partnera?

Patrik Macek/PIXSELL

Svi su oporbeni klubovi u zagrebačkoj Gradskoj skupštini jučer potvrdili za Jutarnji list da nemaju namjeru u prosincu podržati prijedlog gradskog proračuna. Ako ostanu vjerni svojoj riječi, to znači da će Gradska skupština biti raspuštena, a građani Zagreba će iduće godine ići na nove lokalne izbore, piše Jutarnji.

Bez proračuna nema ni Skupštine, a glavni “krivac” za taj scenarij bit će Zlatko Hasanbegović. Ovaj tjedan potvrdio je kako će pet zastupnika iz kluba Neovisni za Hrvatsku glasati protiv proračuna. “Skupi li oporba 21 glas, može računati i na naših pet. U Gradskoj skupštini je došlo do totalnog rasapa rasporeda zastupnika, nešto slično kao u hrvatskom parlamentu, i taj raspored ne zrcali volju birača’ rekao je Hasanbegović koji je u ovom trenutku tehnički još uvijek koalicijski partner Milana Bandića.

Ta se odluka nazirala još u ponedjeljak, kada su članovi kluba Neovisni za Hrvatsku napustili sjednicu Gradske skupštine, zbog čega nije uspostavljen kvorum. Zasmetala im je činjenica da je gradonačelnik Milan Bandić u posjet pozvao gradonačelnika Jagodine Dragana Markovića Palmu, inače bivšeg političkog suradnika ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana.

Iako se Bandić u međuvremenu ispričao za tu odluku, čini se da je to bila kap koja je prelila čašu prijateljstva s Hasanbegovićem.

Bez Hasanbegovića, zagrebački gradonačelnik u Skupštini ima 23 zastupnika koje čine članovi HDZ-a i njegova kluba. Prema tim podacima nedostaju mu još tri zastupnika kako bi imao većinu.

Gdje će ih pronaći?


Darko Klasić, predsjednik Kluba gradskih zastupnika HSLS-a i Nezavisne liste Zagreb istaknuo je za Jutarnji kako je Bandić njihovim članovima u nekoliko navrata nudio različite ustupke, ali da su svi odbili. Isto ne može reći za Hasanbegovića i njegove zastupnike.

“Bilo bi logično da i Ana Lederer, njegova pročelnica, isto tako ponudi ostavku. Oni idu u oporbu, a sva kadroviranja koja su provodili u zadnje dvije godine s gradonačelnikom su i dalje na snazi. Ako su moralni i odlučni u tome, onda trebaju dati ostavke na sve funkcije u upravnim tijelima Grada Zagreba’ rekao je Klasić.

“Kao i do sada, mi se nikad nismo bavili politikantstvom te iskorištavali važne točke dnevnog reda za neke političke pritiske. Ako je dobar proračun i ako bude kvalitetno rješavao probleme građana Zagreba, onda ću sigurno dignuti ruku. Tri točke na kojima ću ja izričito inzistirati su pitanje rješavanja problema gospodarenja otpadom, zatim rješavanje prometnih problema te realizacija kapitalnih objekata društvene djelatnosti’ rekao je Milovac.

Ako svi oporbeni zastupnici i članovi Kluba Neovisni za Hrvatsku do prosinca ostanu vjerni svojim riječima, onda Zagreb očekuju novi izbori. Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a, kaže da je taj scenarij teško ostvariv.

“Umjetnosti gradonačelnika Bandića nema kraja. Jedna varijanta je da ta tri zastupnika formalno prijeđu u Bandićev klub, a druga je da imaju manjinsku većinu pa će potrebne ruke za kapitalne projekte skupljati od sjednice do sjednice. Bilo kako bilo, ne trebamo se ničemu čuditi’ kaže Mrak Taritaš.

 


Komentari