Golemi odron smeća na Jakuševcu: Zagrepčani se žale na smrad, o svemu se oglasili iz Grada

Odron snimljen iz zraka sredinom studenoga (Foto: Ekologija grada/Facebook/Screenshot)

Tisuće tona otpada iznenada se obrušilo na zemlju s jednog od brda koje čini glavno gradsko odlagalište Jakuševec. Do odrona je došlo još u subotu, a prizor su kamerom snimili dronovi udruge Ekologija grada.

Smrad s Jakuševca Zagrepčanima uništava život: ‘Mislila sam da mi se ugnjilila nova veš mašina’

Snimku su podijelili na svom Facebook kanalu, kao i Inicijativa za Jakuševec. “Užasan smrad proširio se danas s Deponija Prudinec-Jakuševec kao posljedica urušavanja dijela deponija.

I ranije se događalo da je zbog procjednih voda i vremenskih uvjeta dolazilo do manjih urušavanja, ali sad je očito kako je nekontrolirano odlaganje otpada – otpada koji se prema zakonu ne bi ni smio odlagati – učinilo svoje!”, napisali su na Facebook objavi.


Nema prekoračenja mjerenja

Iz Grada su od subote do danas šutjeli, a sad su se oglasili priopćenjem koje su poslali novinarima.  “U subotu, 11. studenoga 2023. godine došlo je do djelomičnog urušavanja na zapadnom dijelu odlagališta otpada Prudinec/Jakuševec.

Odmah su poduzete sve mjere sigurnosti što uključuje zabranu pristupa plohi na kojoj se djelomično urušavanje dogodilo i mjerenje odlagališnih plinova na lokaciji. Rezultati mjerenja nisu pokazali povećane koncentracije istih te zdravlje građana ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo.

Prema podacima na mjernoj postaji Jakuševec, u periodu nakon klizišta do danas, nisu zabilježena prekoračenja satnih niti dnevnih vrijednosti parametara mjerenja. Sva mjerenja obavljaju akreditirane tvrtke u skladu s ishođenim dozvolama.

Odronilo se tisuće tona smeća (Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX)

Razlog su velike oborine?

Osim navedenoga, prilikom djelomičnog urušavanja nije došlo do ozljede ljudi ni strojeva. Zagrebački holding d.o.o. je odmah po nastanku događaja obavijestio Državni inspektorat Republike Hrvatske.

Prve procjene ukazuju na velike količine oborina kao mogući uzrok djelomičnog urušavanja. U tijeku je snimanje stanja s ciljem utvrđivanja uzroka djelomičnog urušavanja i količine urušenog materijala.

Projektant odlagališta je u postupku pripreme projekta hitne sanacije. Navedeno djelomično urušavanje nije utjecalo na rad odlagališta koje uredno funkcionira”, napisali su.

Smrad Jakuševca maltretira susjedni kvart: ‘Situacija je sve gora i gora’

Sve prema projektu

Dodali su se odlagalište gradi prema projektnoj dokumentaciji i građevinskoj dozvoli u skladu sa Zakonom o gradnji i ostalim propisima.

U tu svrhu je Zagrebački holding d.o.o. za poslove izgradnje odlagališta angažirao:
izvođača radova koji obavlja izgradnju sukladno projektnoj dokumentaciji i pravilima struke, stručni nadzor koji nadzire izgradnju sukladno građevinskoj dozvoli i propisima koji uređuju građenje, projektanta i projektantski nadzor koji nadzire da se izgradnja odvija sukladno projektnoj dokumentaciji”, poručili su u Gradu.


Komentari