(Foto) Ovako izgledaju rabljeni tramvaji koji stižu u Zagreb: Koštali su 2,7 milijuna eura

Primjer polovnog tramvaja koji nabavlja Grad (Foto: ZET)

Nije tajna da je vozni park zagrebačkog javnog prijevoza star, u lošem stanju i da se često kvari.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević ranije je rekao kako će se nabaviti 20 novih niskopodnih tramvaja, no kako je potrebno dvije godine da se oni proizvedu i dostave u Zagreb, to će se vrijeme premostiti kupnjom 11 polovnih vozila.

Zagreb kupuje rabljene tramvaje: Objavljeno odakle dolaze i koliko su stari

U lipnju je raspisan međunarodni natječaj, a Tomašević je jučer rekao da je stigla jedna ponuda iz njemačkog grada Augsburga.

Kompatibilni s tračnicama

“Riječ je o niskopodnim tramvajima koji su kompatibilni s našim tračnicama. Riječ je o 11 tramvaja vrijednosti 2 milijuna i 700 tisuća eura. Tramvaji su stari 15-20 godina, što je manje godina od naših koji su stari 27 godina, a neki i 50”, objavio je gradonačelnik.

Tramvaji su proizvedeni kasnih devedesetih (Foto: ZET)

Radi se, točnije, o modelima ADtranz GT6M, a ponudila ih je tvrtka Stadtwerke Augsburg. Proizvođač je tvrtka ADtranz koja je tramvaje proizvela 1996. godine. To znači da su tramvaji ipak nešto stariji od 20 godina.


Unutrašnjost tramvaja (Foto: ZET)

Na zagrebačke ulice trebali bi stići između listopada 2023. i prosinca 2024. godine.

Zagreb dobiva 20 novih niskopodnih tramvaja: Poznato kako će izgledati, ali i kad će doći na gradske tračnice

Vozni park ZET-a trenutno, podsjetimo, čine tramvaji stari između 20 i čak 50 godina. Niskopodni tramvaji TMK 2200 dostavljeni su u Zagreb 2000-ih godina, a stari tramvaji nadimka Čeh, T4B4 za usporedbu, proizvedeni su sedamdesetih godina. Većina tramvaja ipak je niskopodno.


Komentari