(Foto) Na Črnomercu prizori od kojih svi okreću glavu: ‘Sav skvrčen, crvenih nogu, očito s nekom dermatološkom bolešću ili trombozom’

Okretište Črnomerec (Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX)

Zagrebačka umirovljenica i humanitarka Vesna Ribarić koja vodi Facebook grupu Od srca do srca za beskućnike i potrebite objavila je još jedan u nizu tužnih primjera iz zagrebačke svakodnevice.

Gospođa Vesna redovito obilazi i pomaže beskućnike diljem Zagreba, a jedna od lokacija je okretište Črnomerec. Tamo je situacija s beskućnicima osobito zabrinjavajuća, stalno upozorava gospođa Vesn u svojim objavama na Facebook stranici.

Često posebno ističe loše zdravstveno stanje beskućnika kao i nebrigu institucija. U posljednjoj objavi ponovno je upozorila na situaciju na Črnomercu.

Mladi Zagrepčani velikog srca bolesnom i siromašnom Damiru su promijenili život: ‘Rekao je da po pet dana ne jede’

“Sav skvrčen, očito s nekom dermatološkom bolešću ili trombozom”

“Evo dvije tužne priče koje je snimila naša Ksenija koja je preuzela brigu o Črnomercu dok sam odsutna. Čovjek spava na Črnomercu, nije se probudio kad sam mu pored glave stavila vrećicu s hranom. Kad sam se vraćala, još je spavao.

Beskućnik u tramvaju na okretištu Črnomerec (Foto: Screenshot/Facebook)

U tramvaju čovjek čvrsto spava s glavom u kutu, u nenormalnom i neudobnom položaju, sav skvrčen, u natikačama, crvenih nogu i stopala, očito s nekom dermatološkom bolešću ili trombozom. Tko zna! Dakle, do kada će se ignorirati ovi ljudi, zar su stvarno nevidljivi”, piše u objavi.


Zagrepčanku rastužio prizor na Borongaju: ‘Ima 95 godina, macu sam našla, ali ne i gospodina’

Inače grupa Od srca do srca za beskućnike i potrebite je grupa humanitarnog karaktera. Pomaže beskućnicima, prvenstveno bez radne sposobnosti i krova nad glavom, bolesnima i starijim osobama preko 60 godina bez radne sposobnosti i koje nemaju nikoga od obitelji.

Na okretištu Črnomerec večeri su sve gore i gore: ‘Ne pomiče se, iscrpljen je i bezvoljan’

Također pojedinim starim korisnicima. Djeluje na području Zagreba, prvenstveno kod lokomotive na Glavnom kolodvoru, ali i na drugim lokacijama.

Beskućnik na stanici na okretištu Črnomerec (Foto: Screenshot/Facebook)

Gospođa Ribarić stalno upozorava kako je angažman gradskih vlasti i institucija nedovoljan kada je u pitanju zbrinjavanje i pomoć beskućnicima te kako gradska uprava nema sluha unatoč njezinim apelima, inicijativama i upozorenjima. Ističe kako u Zagrebu ima jednostavno premalo mjesta i kreveta gdje bi beskućnici mogli prespavati da nisu na ulicama, okretištima, kolodvorima.

Ljude užasnuo prizor na okretištu Črnomerec: ‘Čovjeku crvi idu iz žive rane’

“Ne da je premalo. Nego nama prije svega treba prenoćište za ove ljude koji su vani. Ono što ja stalno pišem, Črnomerec, autobusni kolodvor, glavni kolodvor. Jedino što naprave pošalju policiju. Onda policija ljude rastjera, onda se oni voze satima u tramvaju, pa se vrate. Ili se sjede neko vrijeme na nekoj drugoj lokaciji pa se vrate. Oni nemaju gdje spavati. To nije rješenje”, upozorava Vesna.


Komentari