Drama u Dubravi oko budućeg vrtića, vijećnici stranke Možemo totalno podbacili: ‘Dogodio se kolaps’

Prosvjed protiv gradonačelnika Tomaševića, ilustracija (Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX)

Prava drama, u političkom smislu, dogodila se ovih dana u gradskoj četvrti Donja Dubrava, a glavni okidač je gradski plan da prostore mjesnog odbora u Novom Retkovcu prenamijene u jedan od vrtića.

Zagreb dobiva 10 novih vrtića: Poznato gdje će se graditi, najviše će ih niknuti u ovom dijelu grada

O toj se točki raspravljalo na razini mjesnog odbora i gradske četvrti, a na obje instance većina je bila protiv. Čak i u Novom Retkovcu, gdje većinu drže vijećnici iz stranke Možemo.

“Dogodio se kolaps. Samo je jedna vijećnica Možemo došla i glasala za, dvoje nisu uopće došli, a četvrta je istupila iz vijeća. Vijeće je na kraju većinom glasova glasalo protiv takve odluke”, prepričava nam Antun Bošnjaković, nezavisni vijećnik u gradskoj četvrti.

Djeca u vrtiću, ilustracija (Foto: Unsplash)

 


Problematično za većinu

U četvrtak se, nakon sastanka u MO-u, održala i sjednica Vijeća gradske četvrti. I ondje se, većinom od osam glasova odlučilo protiv prenamjene.

“Možemo i SDP su bili za, mi svi ostali smo bili protiv. Želimo da to ostane prostor mjesne zajednice jer se ondje redovito sastaje 350 ljudi, a u prostor bi moglo biti samo 20 djece. Nema smisla”, prepričava Bošnjaković.

Problematično je, dakle, u MO-u Novi Retkovec gdje većinska koalicija nije uspjela dobiti podršku za projekt prenamjene. Predstavnici mjesnih odbora i gradskih četvrti općenito nisu skloni prenamjenama prostora mjesnih odbora u vrtiće za mališane jer će tako građani izgubiti svoja mjesta za redovno okupljanje.

Što trebate napraviti ako vam dijete nije dobilo mjesto u vrtiću?

Retkovec nije jedini takav slučaj u Donjoj Dubravi. Sličan problem se događa i na području Trnave, gdje se također prostorije MO-a trebaju pretvoriti u vrtić. Roditelji smatraju da prostori nisu adekvatni za djecu.

No, važno je spomenuti da su iz gradske uprave u više navrata napomenuli da ni u kojem slučaju ne bi radili prenamjenu na prostorima koji nisu adekvatni za djecu te koji ne udovoljavaju svim mogućim sigurnosnim i drugim uvjetima.

O ovoj situaciji upitali smo i Grad Zagreb, s obzirom da je upitno hoće li prenamjena ići dalje, usprkos protivljenju administrativne vlasti. Njihov ćemo odgovor objaviti kad stigne. Za komentar smo pismenim putem kontaktirali i predsjednicu MO-a Novi Retkovec, te čekamo i njen odgovor. 


Komentari