Direktor Čistoće otkrio veliku istinu o Jakuševcu: ‘Moramo to učiniti što prije’

Davor Vić (Foto: Dragan Matic / CROPIX)

Dan nakon ogromnog odrona na zagrebačkom odlagalilštu Prudinec-Jakuševec stanje je i dalje poprilično kaotično. U strahu za svoju sigurnost dio zaposlenika Čistoće odbijala je ulaziti u deponij, a još uvijek nije poznato hoće li se u gradu nastaviti normalan odvoz odpada.

Danas nastavak odlaganja smeća? Radnici ne žele na Jakuševec, objavljeni podaci o kvaliteti zraka

Postoji zona na kojoj ne postoji zabrana odlaganja te je ondje moguće odvoziti otpad. Postoji i pitanje odgovornosti nakon teške nesreće u kojoj je jedan radnik ostao bez ruke te završio s još nekoliko teških ozljeda.

Tomislav Tomašević od 11 sati održava redovnu tjednu konferenciju za novinare gdje će se, između ostalih tema, zasigurno dotaknuti i pitanja odrona te odvoza otpada u hrvatskoj metropoli.


I danas je glavna i jedina tema odron i situacija s otpadom na Jakuševcu, rekao je uvodno Tomašević. Posjetio je teško ozlijeđenog radnika koji je izvan životne opasnosti te mu ponudio svoju maksimalnu pomoć.

“Što se tiče kakvoće zraka, napravili smo dodatna mjerenja od NZJZ Dr. Andrija Štampar, najnovija mjerenja su od 10 ujutro. Koncentracije su i dalje daleko od maksimalni dozvoljenih vrijednosti, mnogo puta manje”, rekao je Tomašević.

Tko je dao zeleno svjetlo

Što se tiče odlaganja otpada, bilo je krivih informacija da se i dalje odlagalo na Jakuševcu, što je gradonačelnik demantirao. “Jutros je bilo kamiona punih miješanog otpada, oni su jutros ispražnjeni na dio plohe gdje nema zabrane za odlaganje. Danas se kamioni koriste prvenstveno za odvoz papira i plastike, to će ići u prvoj smjeni i nastavit će se u drugoj smjeni”, rekao je.

Odlagalište otpada Jakuševec dan nakon odrona smeća (Foto: Damir Krajac/CROPIX)

Na pitanje tko je dao zeleno svjetlo za odlaganje odgovorio je direktor Davor Vić. On je objasnio da je odron bio na drugoj plohi na kojoj se odlaže otpad.

“Ta ploha je kroz zapisnik Državnog inspektorata proglašena da se na njoj može raditi. Radimo i jedan plato gdje će se od sutra pa nadalje moći odlagati otpad. Mi nikad nismo imali zabranu za odlaganje otpada”, naglasio je Vić.

Ne vrši se pritisak na radnike Čistoće, rekao je Vić, održan je sastanak na kojem je rečeno da se mora nastaviti odvoz jer nema tog drugog grada koji to može preuzeti.

Apsolutne sigurnosti nema

“Ja kao direktor Čistoće dijelim s radnicima rizik trenutne situacije. Otišli smo na lice mjesta ujutro, poduzeli smo sve mjere kako bi se radnici osjećali sigurni. Neke apsolutne sigurnosti nema, ali ta je ploha radova”, rekao je.

Ako nešto nije dobro napravljeno, pokazat će se u nalazima vještaka, naglasio je u odgovoru na pitanja oko nedostatka drenažnih cijevi na plohi gdje je bio odron. Tomašević je naglasio da su angažirali nezavisnog vještaka kako bi se utvrdilo kako je došlo do velike nesreće.

Smeće se večeras ne odvozi na Jakuševec, kontejneri puni: ‘Građani će smeće skupljati na balkonima’

“Čija god da se odgovornost utvrdi, bit će sankcije”, rekao je. “Ja sam rekao da sve ono što mogu raditi gradske tvrtke one će to raditi. Ono što ne mogu i neće, ali do daljnjega”, naglasio je nakon što je počela rasprava oko činjenice da Jakuševcem upravlja konzorcij od četiri tvrtke koji je taj posao dobio na natječaju.

O komunikaciji s EU komisijom

Što se tiče sanacije, sad je potrebno prvo sanirati odron. Za zatvaranje Jakuševca treba napraviti postrojenje za obradu otpada, a to je tema o kojoj se govorilo i ranije, a o gradonačelnik o tome želi razgovarati s Vladom.

“Nakon razgovora s Europskom komisijom, jedini model financiranje EU fondova je da se to napravi na lokaciji u Resniku. Gotova je studija koja propisuje kako bi to postrojenje trebalo koštati a da se može financirati iz EU fondova. Koštala bi oko 140 milijuna eura”, kazao je, a ponovno je spomenuo i suradnju sa Zagrebačkom županijom što Zagreb ne želi.

Odron planine smeća na Jakuševcu (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

“Ja sam sa županom Kožićem više puta razgovarao i rekao sam svoj stav da mi sa Zagrebačkom županijom surađivati nećemo”, rekao je dalje te tako demantirao župana Kožića koji je rekao da se ne uspjeva sastati s gradonačelnikom.

Moraju se usvojiti planovi

Čeka na sastanak s Vladom kako bi im predočio studiju o centru za gospodarenje otpadom u Resniku, rekao je dalje. “Projekt mora biti dovršen što prije. Moramo dobiti dozvolu ministarstva, moramo usvojiti planove. Okvir definira država i zato mi tražimo da nas se barem u tome ne opstruira”, rekao je.

Odlagalište će se uskoro morati zatvoriti jer se već koristi ploha koja je na samom kraju cijele lokacije, rekao je Vić. Procjene o tome koliko još smeća stane ne mogu se govoriti, sve ovisi o količini odvezenog miješanog otpada.

Direktor Čistoće o odronu: ‘Nisam kriv, sutra nastavljamo s radom’

Kvaliteta zraka je loša zbog lebdećih čestica, njihov je uzrok primarni promet, loženje i grijanje, a ne vezana uz odlagalište, gdje se mjere drugi planovi.

“Mogu razumjeti da stanovnicima smeta situacija s Jakuševcem i da su nezadovoljni. Brojne političke opcije prije mene su obećavali da će to zatvoriti. Dobar dio njih koji su jučer bili članovi stranke Milana Bandića”, rekao je i počeo nabrajati neke od članova prosvjeda koji su, vjeruje, politički motivirani za svoje kritike.


Komentari