Diljem grada prazni stanovi, Zagrepčanin poručio: “U čemu je problem, držim dva prazna stana i kuću”

Stanovi (Foto: APN)

U petak se održala konferencija “Eurotransformacija: “Prva godina eura – Uzlet tržišta nekretnina” koju su organizirali portal Dnevno.hr i tvrtka Motus Media, a na njoj su se mogle čuti razne informacije o stanju na terenu.

Rečeno je tako, između ostalog, i da je u gradovima 10 do 15 stanova prazno te da je potrebno riješiti problem nedostatka priuštivog stanovanja. Da bi se to riješilo, potrebno je povećati ponudu nekretnina na tržištu.

Posebno zabrinjavajući podaci dolaze iz Zagreba, gdje je evidentirano oko 54 tisuće praznih stanova.

 

Deseci tisuća stanova u Zagrebu zjape prazni: ‘Ne služe ničemu’


“Koga briga što će vlasnik”

Brojni su građani u komentarima na te podatke otkrili kako zaista tako stoje stvari na terenu.

“Može li mi netko objasniti u čemu je problem? Imam dva stana u Zagrebu i kuću u blizini Zagreba. Jedan stan sam kupio, a kuću i stan naslijedio i što sad da unutra smjestim Filipince ili? Kad čitam HR portale iz dana u dan sam sve sretniji što već osmu godinu živim u normalnoj zemlji.

Stan ne rentam jer će danas sutra koji od djece možda trebati, kruha nisam gladan, ne trebam novac jer tu gdje jesmo od svog rada imamo sve što nam treba. I pola Slavonije je prazno mamu vam lopovsku, a svi znate zašto”, napisao je jedan čitatelj u komentarima.

Stanovi na Bundeku su jako traženi (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

I neki drugi su bili mišljenja kako se nitko ne bi trebao baviti pitanjem tuđeg vlasništva.

“Šta koga briga što će vlasnik sa svojim stanom. Privatna stvar”, “Koga briga sta netko radi sa svojim privatnim vlasništvom? Možda čuvaju djeci, možda će jednog dana rentati, a možda bas žele da stoji prazno jer im je to isključivo oblik čuvanja novaca. Koga briga”, pisali su u komentarima.

Pitanje državnih stanova

Dio čitatelja osvrnuo se u tom kontekstu na pitanje praznih državnih stanova.

“Ima jako puno praznih stanova u vlasništvu države i grada Zagreba. Pusti godinama i tak propadaju bez veze. Trebali bi omogućiti ljudima da povoljnije otkupe te stanove ili neka ih srede i daju u najam. Jer prazan stan isto propada ako se u njemu ne boravi”, mišljenja je bila jedna čitateljica.

Drugi su pak u priču upetljali strane radnike u Zagrebu.

“Uselit će ih uskoro Nepalci i drugi doseljenici, država to za njih čuva”, “Imigrantima na korištenje”, “Budu to dečki sa dalekog istoka napunili”, pisali su.

Hrvati o najboljem gradu za život: ‘Odlučio sam odseliti iz Zagreba, najjača odluka ikad’

“Koja bahatost”

Neki su bili razočarani takvom situacijom s nekretninama u Zagrebu.

“A naši mladi podstanari”, “A toliko ljudi u Hrvatskoj nema krov nad glavom”, “Koja bahatost bolje prazno nego da narod koristi”, komentirali su neki, ali su im odgovorili neki koji su bili drugačijeg mišljenja.

“Da narod koristi ? Čije da koristi ? Ne može se privatnog vlasnika prisiliti da svoje vlasništvo ustupa nekom da poslije mora putem suda tražiti nadoknadu štete učinjenu na njegovom vlasništvu.

Vrlo često je bolje da bude prazno nego da se ne adekvatnim korištenjem uništi. Kod nas nema kulture stanovanja niti su adekvatno zakonski zaštićeni stanodavci, a ni stanari”, bilo je jedno od mišljenja.

Pošaljite svoje priče


Komentari