Danas nastavak odlaganja smeća? Radnici ne žele na Jakuševec, objavljeni podaci o kvaliteti zraka

Odron na Jakuševcu. (Foto: Goran Mehkek/CROPIX)

U središtu Zagreba u ponedjeljak navečer kontejneri su bili puni, a plave vrećice na ulici jer se zbog novog odrona smeće na Jakuševac nije odvozilo. Danas bi trebao biti otvoren dio Jakuševca no postoje brojni problemi.

‘Nećemo dolaziti raditi’

Nezadovoljni radnici i sindikati od jučer poručuju da radnici neće dolaziti na Jakuševec i kako neće raditi dok se ne utvrdi da je ondje sve potpuno sigurno za njih i njihovo zdravlje.

“Odvoz otpada će sutra izgledati na način da, ako netko pismeno ili na neki drugi način osigura sigurno ‘kipanje’ na deponiju, onda će se vjerojatno to moći napraviti”, kazao je za HRT Mumin Hodžić, predstavnik Sindikata komunalnih radnika i vozača zagrebačke Čistoće.

Davor Vić, direktor Čistoće.
(Foto: Nera Simic/CROPIX)

‘U utorak se nastavlja odlaganje’

Šef zagrebačke Čistoće, Davor Vić u ponedjeljak navečer je najavio da će se u utorak nastavikti s odlaganjem otpada na Jakuševcu.

“Inspekcije su izašle na teren i inspekcija zaštite rada je dala privremenu mjeru da se odlagalište može koristiti na zadnjoj plohi 6-3 odnosno plohi koja je najudaljenija od epicentra gdje se dogodio onaj prvi odron u radijusu od 300 metara tako da sutra nastavljamo s tim aktivnostima uz pojačan oprez sa svim mjerama sigurnosti”, izjavio je Vić.

Smeće se večeras ne odvozi na Jakuševec, kontejneri puni: ‘Građani će smeće skupljati na balkonima’


Radniku amputirana ruka

Podsjetimo, Trojicu radnika koji su stradala uslijed odrona otpada na Jakuševcu je odvezla Hitna, jedan je teže ozlijeđen, hitno je operiran u KBC-u Zagreb gdje mu je amputirana ruka.

Sin teško stradalog radnika Čistoće: ‘Takav je bez ruke preskočio ogradu’

Iz KBC-a Zagreb su priopćili kako je teško ozlijeđeni radnik 59-godišnji muškarac, ostao je bez nadlaktice te ima tri slomljena rebra. Ima i frakturu torokalnog kralješka, a to su sve teške tjelesne ozljede.

Hitno okupljanje građana

Stanovnici Jakuševca i drugih kvartova u blizini odlagališta otpada u ponedjeljak navečer su se okupili u prostorijama DVD-a Jakuševec na tribini povodom najnovijeg incidenta zbog kojeg je odlagalište i zatvoreno.

Okupljanje građana zbog odrona.
(Foto: Ronald Gorsic/CROPIX)

“Inicijativa za Jakuševec je stava da se blokira Jakuševec nadamo se da ćete nas doći podržati ne da će nas biti 200, 300 već barem 60 tisuća koliko živi u Novom Zagrebu. Pozivam vas na sastanak. Vidjet ćemo što će biti sutra”, poručila je na okupljanju Renata Bedeković iz Inicijative za Jakuševec.

Okupljanje građana zbog odrona.
(Foto: Ronald Gorsic/CROPIX)

Tomašević: Nije opasno za zdravlje

Gradonačelnik Tomislav Tomašević u ponedjeljak poslijepodne održao je izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na zdravstveno pitanje.

Tomašević o smradu nakon odrona: ‘Neugodan miris je neugodan, ali nije opasan za zdravlje’

“Plinovi koji uzrokuju neugodan miris – mjerenja za sve tri grupe plinova su ispod granične vrijednosti. Neugodan miris je neugodan, ali ne opasan za zdravlje građana”, rekao je Tomašević.

Objavljeni su i rezultati posljednjeg mjerenja kvalitete zraka Nastavnog zavoda Andrija Štampar.

Mjerenja kvalitete zraka. (Foto: Screenshot)

 


Komentari