ČOKOLADE PUNJENE KEKSIMA SE ISPLATILE: Div s Ravnica rastura, Kraš je zaradio basnoslovne cifre u prva tri mjeseca ove godine

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Kraš grupa je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila neto dobit od 7,34 milijuna kuna, što je rast od jedan posto u odnosu na isto razdoblje lani, kada je iznosila 7,27 milijun kuna, pokazuje konsolidirano financijsko izvješće Kraša objavljeno u petak.

“Unatoč svim izazovima i nastavku otežanog rada uslijed pandemije bolesti covid-19, Kraš grupa nastavila je u 2021. godini trend uspješnog poslovanja, što pokazuju rezultati za prvi kvartal”, ocjenjuje se u priopćenju Kraša.

Konsolidirani prihodi grupe su iznosili 237,8 milijuna kuna, što je za 20 milijuna kuna ili 9,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Pritom su prihodi od prodaje ostvareni u iznosu od 234,1 milijun kuna, od čega su na domaćem tržištu iznosili 122,4 milijuna kuna i veći su za 6,5 posto, dok su prihodi od prodaje na inozemnim tržištima na godišnjoj razini porasli za 12,9 posto, na 111,7 milijuna kuna.

Iz Kraša u priopćenju navode kako je usprkos daljnjem snažnom utjecaju pandemije na poslovanje, ukupan obujam prodaje povećan za 10,5 posto, odnosno za 774 tone u odnosu na isto razdoblje lani te iznosi 8.161 tonu.

Na domaćem tržištu ostvaren je rast od 3,5 posto, a na inozemnim čak 19,3 posto, pri čemu je velika većina važnijih izvoznih tržišta ostvarila prodajne rezultate na razini ili čak veće u odnosu na 2020. godinu.


Gledano po kategorijama, najveći rast prodaje bilježi asortiman iz grupe kakao proizvoda, koji je s 18,5 posto rasta ujedno i generator rasta prihoda od prodaje. Asortiman keksa i vafla raste 15,4 posto, a bombona 11,7 posto, dok rast bilježi i prodaja asortimana iz tvornice Mire Prijedor za 7,7 posto te Karoline Osijek za 0,9 posto, navodi se u priopćenju.

Ukupni rashodi Krš grupe u prvom su tromjesečju porasli za 9,3 posto, na 227,4 milijuna kuna, pokazuje izvješće objavljeno na Zagrebačkoj burzi.

U priopćenju Kraša se prenosi izjava predsjednika Uprave Slavka Ledića kako osobito mogu biti ponosni na činjenicu da ostvaruju rast u svim kategorijama, velikim dijelom zahvaljujući tomu što su “još prošle godine prepoznali prilike i ostvarili napredak u svim segmentima poslovanja”.

U godini u kojoj obilježavamo 110 godina poslovanja nastavljamo s aktivnostima usmjerenima na jačanje poslovanja i povećanje konkurentnosti, na zadovoljstvo naših radnika, poslovnih partnera i dioničara”, poručio je Ledić.


Komentari