Zagreb kupuje rabljene tramvaje: Objavljeno odakle dolaze i koliko su stari

Tramvaji na Remizi (Foto: Ivana Nobilo / CROPIX)

Gradonačelnik Tomislav Tomašević obišao je u utorak u 11 sati sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom energetski obnovljenu Školsku sportsku dvoranu Peščenica u Ulici grada Gospića 1.

Ozbiljan konkurent Tomislavu Tomaševiću: Pun je kritika, ambicija i osjeća se spremno

Uz provedbu projekta energetske obnove, ukupne vrijednosti 1.989.489,81 eura, od čega su 664.337,08 eura bespovratna sredstva Europske unije, na višenamjenskoj sportskoj dvorani u tijeku su i dodatni radovi na uređenju objekta, a sve u svrhu daljnjeg unapređenja sportske infrastrukture Grada Zagreba.

Na konferenciji za medije gradonačelnik je kazao da će se postaviti nova, štedljivija rasvjeta, a na krov će se postaviti i solarni paneli. Najavio je da će se dvorana otvoriti početkom listopada.

”U ustanovi za upravljanje sportskim objektima uloženo je još dodatno 10 milijuna kuna u sportske objekte. Sljedeće godine ćemo pojačati sedam puta više ulaganja, dakle 10 milijuna eura u Jarune, različite dvorane”, rekao je.


Stižu rabljeni tramvaji

Gradonačelnik je otkrio da je Kulturni centar Travno dobio novu ravnateljicu, a riječ je o Gordani Šojat. ”Ono što sam vidio vezano za njezin program jest da se Upravno vijeće slaže s onime što je ona predložila, a odnosi se na pokretanje kluba za mlade, inkluziju djece i odraslih. Radi se o dugogodišnjoj zaposlenici Centra, tako da dobro poznaje instituciju”, pojasnio je.

Otkrio je i da je raspisan natječaj za kupovinu rabljenih tramvaja. ”Nedavno smo potpisali ugovor o kupnji 20 novih tramvaja, no trebaju dvije godine da se oni proizvedu. Mi te dvije godine nemamo zbog postojećih problema pa smo odlučili kupiti rabljene dok ne dođu novu. Na tom natječaju smo dobili ponudu njemačkog grada Ausburga. Riječ je o niskopodnim tramvajima koji su kompatibilni s našim tračnicama. Riječ je o 11 tramvaja vrijednosti 2 milijuna i 700 tisuća eura. Tramvaji su stari 15-20 godina, što je manje godina od naših koji su stari 27 godina, a neki i 50”, objavio je gradonačelnik.

Što je s košnjom u gradu?

Tomašević je odgovorio na kritike o (ne)košnji grada i pritužbe građana koji se žale da je grad neuredan.

”Trava raste kao luda jer smo od svibnja imali praktički tropsku klimu. To je dovelo do stanja kakvo nikad nismo imali. Mi upravljamo Zrinjevcem dvije godine, i jesmo li prošle i pretprošle godine imali takvo stanje? Sve to u kombinaciji sa snažnom olujom koja je nanijela štetu. U rujnu će se stanje stabilizirati”, odgovorio je.

Naglasio je i da je dio zelenih površina u gradu u vlasništvu Grada, a dio privatno vlasništvo te da se svi trude održavati grad urednim.

Tomislav Tomašević (Foto: Nera Simic / CROPIX)

Na pitanje odvozi li se otpad u gradu dovoljno redovito, Tomašević odgovara da je ovog ljeta odvezeno dvostruko više biootpada nego prošloga ljeta.

Građani se u posljednje vrijeme žale i na komarce, na što se gradonačelnik također osvrnuo.

”Dosad smo imali ovog ljeta manje žalbi građana na komarce nego prošlog ljeta. Radi se intenzivno i pojačano tijekom cijele godine. Imali smo manje prijava građana ove nego prošle godine. Sada smo imali prijave zbog komaraca na Jarunu i sada se ovog petka ide dodatno suzbijati komarce”, poručio je. Pozvao je sve građane da prijave mjesta na kojima su primijetili povećanu koncentraciju komaraca.


Komentari