Tomašević pred novim problemom s otpadom? ‘Opravdano sumnjamo da su to obmane i laži koje plasira u javnost’

Otpad na ulicama Zagreba (Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX)

Pred zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem nova je prepreka koja se odnosi na otpad.

Naime, Tomašević mora napraviti zaokret u planu za zbrinjavanje otpada, što znači da će morati odustati od nekih projekata koji su već započeli, poput kompostane u Novskoj, sortirnice na Žitnjaku te centra za obradu miješanog otpada u Resniku, javlja HRT.

Petek traži odgovore o projektu koji nikad nije završen: ‘Gdje je zapelo s izgradnjom? Rok je probijen, a radovi nisu gotovi’

Razlog zaokretu u projektu je izmjena financiranja od Europske unije koja je, kako kaže Tomašević, promijenila pravila. Naime, ako kompostana, sortirnica i obrada otpada nisu na istoj lokaciji onda nema ni novca iz EU-a.

”Da bi mogla najveće postrojenje za obradu miješanog komunalnog otpada financirati, inzistira da u sklopu tog postrojenja budu i sortiranje i kompostiranje”, rekao je zagrebački  gradonačelnik.

Otpad na ulicama Zagreba (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Novi plan je zato kompostiranje, sortiranje i obradu otpada smjestiti na istu lokaciju, za što je Tomašević odabrao Resnik.


”On je potpuno zaokrenuo svoj najavljeni smjer iz predizborne kampanje. Opravdano sumnjamo da su to obmane i laži koje gradonačelnik plasira u javnost, zbog toga jer pripremljeni projekt za sortirnicu, tu preko puta nas, nije niti aplicirao iz fondova EU-a”, rekla je za HRT Branka Genzić Horvat, predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resniku.

Dodaje i da će Resnik biti problem, a ne rješenje, te da su spremni i na prosvjede.

Pernar ima novi plan: Tomaševiću stiže noćna mora, ako je suditi po glasinama

Tomašević tvrdi da je za izmjenu odluke saznao prije mjesec dana, a na natječaje se, kaže, nije javljao jer nije bio zadovoljan obvezujućom upravljačkom strukturom.

”Ono što je bio uvjet natječaja jest da nakon što bi grad Zagreb većinski financirao iz proračuna sortirnicu morao bi ju na natječaju dati poduzeću, a moguće i privatnom poduzeću da njome upravlja. To je nešto što apsolutno smatram da nije dobro niti da je u interesu Grada”, rekao je.

Renato Petek, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, pita se ”na koji će način sad gradonačelnik opravdati da se odustaje od tih projekata, hoće li mu ministar, EU komisija dozvoliti da se taj novac preprojektira i da se iskoristi za ove izmijenjene projekte na novoj lokaciji i prema novome planu”.

Upit o promjenama projekata postavili smo i Gradu Zagrebu, a njihov ćemo odgovor objaviti čim ga zaprimimo.


Komentari