Ozbiljan konkurent Tomislavu Tomaševiću: Pun je kritika, ambicija i osjeća se spremno

Tomislav Tomašević (Foto: Davor Pongracic / CROPIX)

Bivši šef SDP-a Davor Bernardić, čini se kako nema namjeru dići ruke od svojih političkih ambicija jer se u zadnje vrijeme ozbiljno angažirao po pitanju komentiranja događanja na zagrebačkoj političkoj sceni. U više navrata izravno je prozivao gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji mu i jest direktan konkurent jer se i jedan i drugi bore za naklonost lijevog biračkog tijela.

Bernardić opleo po Tomaševiću: ‘Sada je jasno da su njegova obećanja da će Zagreb procvasti laž i obmana’

U više navrata prozivao Tomaševića

Kao predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Bernardić je nedavno tvrdnje zagrebačkog gradonačelnika Tomaševića koji je rekao da se odvaja više otpada – nazvao lažnima te kazao da je u Zagrebu potpuni kaos po pitanju odvojenog prikupljanja. Osvrnuo se i na podatke koje je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo na svojim stranicama u Izvješću o komunalnom otpadu za 2022.

“Po tome se vidi da je u Zagrebu riječ o potpunom kolapsu odvojenog prikupljanja otpada. Laž je da se više odvaja i da se smanjila količina miješanog komunalnog otpada, ona je ostala praktički na istoj razini. Ključni podatak je da je postotak odvajanja otpada u 2020. bio 36 posto, a u 2022. je on 24 posto. To je potpuni poraz navodno zelene politike, PR trik ne bi li se pokazalo da se nešto radi”, ustvrdio je Bernardić koji je podsjetio i da je na odlagalištu Jakuševec produljena dozvola za rad na još četiri godine što je suprotno predizbornim obećanjima da će se odlagalište zatvoriti.

Davor Bernardić ispred odlagališta na Jakuševcu (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

“To je još jedna od laži aktualnog gradonačelnika kao i da će se izgraditi Centar za gospodarenje otpadom. Jasno je, kad je u pitanju gospodarenje otpadom u Zagrebu, da je navodno zelena politika, a u biti PR politika doživjela svoj poraz”, rekao je Bernardić prije nekoliko dana.

Adrenalinski parkovi: Bernardić predstavio velike ljetne turističke planove za Sljeme


Prozvao ga i zbog afere u HEP-u

Spominjao ga je i usred afere u HEP-u kada se problematizirala Uredba o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije čime je propisano da će INA podići za deset posto proizvodnju plina i da će sav plin prodavati HEP-u za 41 euro po MWH. Kako je bila blaga zima, potrebe za plinom su bile manje, HEP-ova skladišta napunjena, a HROTE je sukladno propisima taj višak prodavao po niskim cijenama onima koji su ga imali gdje skladištiti. Pošto je u kontekstu ove priče spominjana i zagrebačka Gradska plinara Bernardić je prozvao i HDZ i Tomaševića.

”Gradonačelnik pere ruke i traži tuđu odgovornost. Upravo je riječ o poslovnim odlukama donesenim u njegovo vrijeme od strane direktora u Holdingu koje je sam imenovao. Ovdje se ne može više izvlačiti na Milana Bandića. Napravljeni su deseci milijuna eura štete. Tomaševićeva odgovornost nije ništa manja od odgovornosti ministra ili uprave HEP-a. Ovo je još jedan dokaz koordiniranog djelovanja HDZ-a i Možemo, sada kad je lopovluk u pitanju. Pozivam DORH da istraži slučaj” , izjavio je Bernardić.

Davor Bernardić (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Još je lani Bernardić govorio i o namještanju natječaja za podzemne spomenike za tvrtku Komop i za spremnike Sotkon koji su poklonjeni Gradu Zagrebu u Masarykovoj na javnom natječaju za iskazivanje interesa koji je trajao tjedan dana. Natječaj je zatim poništen, a tvrtka Komop nije mogla dobiti certifikate neovisnih tijela RH za spremnike premda je bila jedini ponuditelj zbog čega je prema Bernardićevim tezama uslijedilo ponavljanje natječaja, ali uz pokušaj sakrivanja traga pa bi se isti spremnici trebali nabavljati od pet tvrtki temeljem okvirnog sporazuma.

”To je prevara jer se okvirni sporazum može sklopiti sa svima, a nabavljati isključivo od jednog. No. ovaj natječaj sadrži i novo kazneno djelo. Iako je predmet nabave bio ‘podzemni spremnici s ugradnjom’, u troškovniku je navedeno da predmet nabave uključuje i isporuku kompletnog sustava spremnika, a ugradnju će prema prijedlogu koji ide na Gradsku skupštinu izvesti Zagrebačke ceste o trošku grada po većim cijenama nego tržišnim za tu vrstu radova.

Davor Bernardić otpužio Tomaševića: ‘Laž je da se otpad više odvaja, totalni je kolaps’

Što se krije u pozadini

Nemojte meni vjerovati nego usporedite stanje. Ne samo da ta tvrtka neće ugraditi podzemne, trošak ugradnje je na Gradu i to po većim cijenama. To je direktno pogodovanje i kazneno djelo. Mogu pozvati zastupnike da ne sudjeluju u tome, da ne glasaju, a ukoliko se izglasa, da institucije istraže slučaj”, iznio je Bernardić još jednu u nizu kritika na Tomaševićev račun.

Mnogi se pitaju što se krije u pozadini tih njegovih kritika, dok upućeni pak tvrde da je doista moguće kako Bernardić ovim kritikama sitnim koracima ulazi u kampanju za gradonačelnika Zagreba te da bi mogao biti ozbiljan konkurent Tomaševiću.

Davor Bernardić (Foto: Nera Simic / CROPIX)

No, prije gradonačelničkih izbora Bernardić će sa svojom strankom morati sudjelovati na onim parlamentarnima, na kojima će Socijaldemokrati pokušati izboriti parlamentarni status što neće biti nimalo jednostavno iako se govori da bi im se trebali pridružiti nekadašnji stranački kolege iz SDP-a župani Komadina i Kolar. Govori se isto tako da bi Socijaldemokrati nakon izbora ako ostvare parlamentarni status mogli u koaliciju sa HDZ-om, no potvrda za to još ne postoji iako im je Plenković ponudu već dao.

Bernardić prepun planova za Zagreb: Poručio je da čim preuzmu Grad, prvo će poraditi na prometnoj infrastrukturi

Kada je o Bernardiću riječ, on ponude razmatra još otkako je raskinuo zaruke sa lijepom Slavonkom Senkom s kojom je bio na korak do braka. Kako tvrde oni koji ga poznaju sve i da ostane bez političke karijere, Bernardić se može okrenuti akademskoj karijeri na PMF-u, a osim toga navodno postoji mogućnost da ga se zaposli i u Hrvatskoj gospodarskoj komori što je opcija na koju sigurno može računati.


Komentari