Od nepokošene trave do povećanja poreza: Tomaševića opet čeka vruća sjednica gradske skupštine

Joško Klisović s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem uoči sjednice Skupštine (Foto: Damjan Tadić/CROPIX)

U Staroj gradskoj vijećnici održat će 26. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba. Gradski zastupnici zasjedat će prvi put nakon ljetne stanke. Pred njima je rasprava o dnevnom redu s 41 točkom.

Tomaševićev potez izbit će ljudima novac iz džepova: Nova mjera razbjesnit će Zagrepčane

Osim redovnih točaka tijekom ljetne stanke vruće tema bila je ponovno nepokošenost velikog dijela grada kao i raščišćavanje od posljedica velike oluje koja je u srpnju poharala Zagreb. Politički protivnici gradske vlasti i gradonačelnika Tomislava Tomaševića posljednjih su dana kritizirali i nabavu polovnih tramvaja za popunjavanje voznog parka ZET-a.

Od nepokošenosti do povećanja poreza

Najnovije vruće političko pitanje su najave gradske vlasti o povećavanju poreza. Ranije je najavljeno povećanje paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu, a gradonačelnik je potvrdio i da će povećati stope poreza na dohodak na maksimalne iznose zbog toga što vlada ukida prirez koji je čini veliki dio prihoda gradskog proračuna.
Kao i obično politički zanimljivi dio biti će tijekom prijepodneva kada će na aktualnom satu oporbeni zastupnici imati priliku postavljati gradonačelniku pitanja.

Na fotografiji: Tomislav Tomašević.
(Foto: Ronald Gorsic/CROPIX)

Veliki planovi za Brezovicu

Kada je dnevni red u pitanju sjednicu će otvoriti točka od posebno interesa za sve stanovnike Brezovice.

Grad je, naime, odlučio izraditi urbanistički plan za uređenje Desprima, naselja u četvrti Brezovica. Uredit će sve plan za novu stambenu, izgradnju javnih sadržaja, uređenje novih javnih, parkovnih, sportskih i rekreacijskih površina.


Druga je pak točka urbanistički plan za uređenje Sportsko – rekreacijskog centra Brezovica. Za gradnju zatvorenih i otvorenih sportskih građevina i različitih pratećih prostora te uređenje otvorenih igrališta i rekreativnih površina, jahačkog centra, dječjih igrališta i slično.

Mostovci čiste otpad u šumama na području Sesveta (Foto: Most Sesvete)

Borba protiv ilegalnih odlagališta otpada

Velike pomake gradska je vlast odlučila napraviti po pitanju borbe protiv ilegalnih odlagališta otpada pa će se na dnevnom redu naći nove mjere za sprječavanje protuzakonitog odbacivanja otpada. Grada planira uvođenje videonadzora, postavljanje žičanih ograda, betonskih blokova, drugih prepreka na mjesta gdje se često ilegalno odlaže otpad, ali i korištenje dronova u nadzoru ilegalnog odlaganja.

Tomaševićev potez zbog kojeg se svima digla kosa na glavi: ‘Jednostavno nije imao drugog izbora’

Mjere za siromašne i ugrožene skupine

Na sjednici će se naći i nove mjere borbe protiv siromaštva. Tako će Grad u cilju ublažavanja rizika od dječjeg siromaštva uvećati novčane naknade djeci korisnicima doplatka za pomoć i njegu i korisnicima osobne invalidnine.

Novčane naknade osobama kojima je priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja povećat će se na 663,61 eura mjesečno umjesto dosadašnjih 530,89 eura mjesečno. Na 796,34 eura mjesečno umjesto dosadašnjih 597,23 eura mjesečno. Na 995,42 eura mjesečno umjesto dosadašnjih 796,34.

Tramvaji, ilustracija (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Uz to se povećava i cenzus za ostvarivanje prava na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a sa dosadašnjih 424,71 eura na 560,00 eura. Također se uvodi pravo na besplatnu mjesečnu pokaznu kartu ZET-a žrtvama obiteljskog nasilja koje su smještene u skloništa na području Grada Zagreba, a koje nemaju prebivalište na području Grada Zagreba.

Park Zvonka Špišića

Pjevača i skladatelj zabavne glazbe Zvonko Špišić dobit će svoj park. Naime, njegovim imenom zvat će se park na području Gradske četvrti Trešnjevka – sjever koji je smješten sjeverno od Kostelske ulice, između Mihovljanske i Zorkovačke ulice.

 

Dugovi Bolnica

Na dnevnom redu je i sanacija dugova bolnica kojima je vlasnik grad Zagreb. Riječ je o Kliničkoh bolnici „Sveti Duh“, Dječjoj bolnici Srebrnjak i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti. Grad će platiti dugove koji su nastali do 30. lipnja 2023. godine i iznose 9.652.854 EUR.

 

 

 


Komentari