Gradonačelnik predstavio novitete u razvrstavanju otpada: Građani koji budu išli u reciklažna dvorišta, dobit će nagradu

Gradonačelnik predstavlja nove spremnike za otpad (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Gradonačelnik Tomislav Tomašević zajedno sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaet u 11 sati na Ilirskom trgu predstavio je nove podzemne spremnike za otpad. Osim toga, gradonačelnik je građane upoznao i s novim značajkama aplikacije “Razvrstaj MojZG”.

Građani negoduju zbog ideje odlagališta otpada u Resniku: ‘Svi bi svoje smeće pred tuđa vrata’

Naime, riječ je o aplikaciji koja građanima treba dati uvid u raspored odvoza svih vrsta otpada po adresi korisnika, pružiti informacije o reciklažnim dvorištima te omogućiti jednostavan pristup ostalim korisnim informacijama vezanim uz prikupljanje i odvoz otpada.

“Sada je devet podzemnih spremnika na tri lokacije. Cilj je da podzemni spremnici zamijene zelene otoke”, poručio je gradonačelnik.

Idući mjesec kreće ugradnja ostalih spremnika koji su dio ovog pilot projekta. U rujnu i listopadu ide ugradnja i na ostalim lokacijama pa će se na nekim lokacijama stavljati tri, a na nekima četiri podzemna spremnika.


Razvrstaj MojZG preporučam ju svima, imam ju dvije godine i svaki se mjesec unaprjeđuje i ova aplikacija vam šalje ‘push notifikacije’ kako bi mogli taj dan na vrijeme iznijeti smeće koje je po rasporedu.

Ako građani barem jednom u pet mjeseci odu u reciklažno dvorište i odnesu glomazni otpad, ostvarit će pravo na pakiranje besplatnih ZG vrećica”, rekao je gradonačelnik.

Novska

“Najavio sam to prije mjesec dana, da Grad Zagreb odustaje od kompostane u Novskoj što bi značilo da se sve odvozi u 105 kilometara udaljenu Novsku, a glavni razlog je bio promjena pravila EU, a i najkorisnije je za Zagreb da to bude tu, ono što je prethodna Skupština izglasala je da to bude u Resniku. Kad se sve posloži, kad budemo znali koje su to količine otpada koje se stalno smanjuju i budući da se količine smanjuju, treba revidirati dokumentaciju.

Prodaja ZG vrećica

“Od početka je bio veliki bum jer su se građani opremali i nisu znali koliko će im trebati, ja primjerice koristim tri vrećice od 10 litara mjesečno. Nakon toga je prodaja stabilna, od rujna do danas je prodano 28 milijuna ZG vrećica. Jednom mjesečno na radnoj skupini za otpad pratimo prodaju i prodaja je stabilna, čak i malo veća.

Sveti Duh

“Zahvaljujem profesorici Šimundić na svemu što je učinila u ovih godinu i pol i moram priznati da mi je žao i ne samo žao, pitam se kakva je to poruka za naše društvo kad netko pod anonimnim pritiscima mora dati ostavku. Radi se o osobi koja je jedna od najcitiranijih hrvatskih znanstvenica u svijetu u svim znanstvenim disciplinama. Ona je iz same bolnice i uzela je težak zadatak, napravila je impresivne rezultate, od likvidnosti, javnih nabava i lista čekanja.

Vršila se medijska hajka koja nije stajala i pitam se kakvo smo mi društvo da je takva osoba dala ostavku, što to govori o nama kao hrvatskom društvu.

Čuli smo se u ponedjeljak prije toga, o svemu smo razgovarali, ona je s razlogom dobila nagradu Zagrepčanka godine, ali za dušebrižnike, ona nije ni dobila novčanu nagradu. Postala je ravnateljica iz želje da sredi stvari pa je tako i pristala na manju plaću.

Upravno vijeće će donijeti odluku o v.d. ravnateljice pa će se u roku 30 dana raspisati natječaj”, poručio je gradonačelnik.

Po načinu kako se izvještavalo o svim tim slučajevima, ispadalo je da je KB Sveti Duh najgora bolnica u Hrvatskoj, a evo za primjer udruge pacijenata su rekle kako nije povećan broj žalbi pacijenata već da su neke bolnice i gore, ali se s time nije izlazilo u medijima.

Čak su i neki ravnatelji rekli kako se izvještava o bolnici i da to nije pošteno, da je to hajka. Prvi pritisci su krenuli nakon što je prekinuta praksa da žene nisu mogle ostvariti pravo na pobačaj, a dio prijetnji je očito došao od ljudi koji su jako dobro živjeli dok je bila bivša uprava.

Na Svetom Duhu je 20 posto više porođaja jer su druge bolnice u obnovi, a dobili smo samo jednog čovjeka. Država ima i škare i sukno. Mi ne možemo zaposliti čovjeka bez ministarstva.

Vidjeli smo dvostruke standarde i u slučaju enterovirusa, posebna je vijest bila kad je bio na Svetom Duhu, a zna li itko ima ravnateljice u Bjelovaru. Što je s bolnicom u Sisku gdje je ravnatelj dokazano lagao. Mi nećemo stati i borit ćemo se za kvalitetniju zdravstvenu skrb”, poručio je gradonačelnik.

Boksevi

“Teško je reći koliko, ali jako je veliki broj zgrada maknuo smetlarnike u svoja dvorišta, trenutno su spremnici na javnim površinama smješteni u 250 bokseva i ako ćemo imati situaciju, onda ćemo krenuti s kažnjavanjima, no više o tome ćemo na jesen.

Ukupno za sve prekršaje povezane s otpadom od kad je krenuo novi model, ispisano je oko 3.000 kazni”, rekao je gradonačelnik.


Komentari