‘ZBOG BOLESTI SAM PROMIJENIO NAČIN ŽIVOTA!’ Ispovijest čovjeka koji dijeli dijagnozu s više od pola milijuna Hrvata

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Svjetski je dan šećerne bolesti. Glavna tema obilježavanja dana šećerne bolesti je dostupnost zdravstvene zaštite, a fokus ovogodišnjeg obilježavanja je na dostupnosti edukacije o šećernoj bolesti sa sloganom Edukacijom do bolje sutrašnjice.

“Puno sam se toga morao odreći zbog bolesti”

75-godišnji Slavko Lacković iz Slavonskog Broda 16 godina živi s dijabetesom tipa 2. Imao je obiteljsku anamnezu, njegova mama je bila dijabetičar te je u 69- godini života umrla od zatajenja funkcije bubrega.

“Onih prvih dana, zbog neiskustva oko dijabetesa bilo mi je, da ne kažem, muka, zlo. Mislio sam što ću sad, što ću jesti, bit ću gladan, ne smijem ovo, ne smijem ono. Velika ograničenja su mi postavljena odmah u početku tako da mi se to nije baš dopalo. Nisam još imao nikakvih komplikacija, još uvijek sam kod svog liječnika obiteljske medicine i na oralnoj terapiji. Moja gušterača još funkcionira donekle, a kad to prestane onda ću biti na inzulinu. Ali, evo, nakon 16 godina još uvijek sam samo na tabletama”, kaže nam Slavko.

Slavko je to uspio zahvaljujući promjenama koje je uveo u svoj život i svoje obitelji otkad mu je dijagnosticiran dijabetes.

“Vodim računa o prehrani. Da bude uravnotežena prehrana. Po mogućnosti mediteranska. Da se ne jedem masne, slane i slatke stvari nego da to miješam s povrćem, mahunarkama. Puno sam se toga morao odreći u odnosu na prijašnji način života. Izbjegavamo i ja i cijela obitelj određenu hranu. Neću reći da cijela obitelj pati zbog toga, ali u svakom slučaju je na meniju zdrava prehrana za sve. To je briga cijele obitelji u svakom slučaju”, objasnio je.


Druga je važna stvar, ističe, tjelesna aktivnost.

“Ja imam kućnog ljubimca kojeg šetam četiri puta na dan. Jest da je to pet koraka pa stani, ali to je četiri puta na dan to je otprilike pet kilometara. Plus nabavka u trgovinama i tako”, savjetuje 75-godišnji Brođanin pa s olakšanjem kaže kako se slavonskih delicija ipak nije u potpunosti odrekao.

“Prilikom jednog online sastanaka kolegici iz saveza dijabetičkih udruga sam rekao kako sam večerao slavonske salate, hahaha. Ona me pitala što je to, pa sam se zezao kobasica, šunka, kulen… Normalno da se to jede. Ne mogu reći da to ne bih pojeo iako me više toliko ne privlači ta teška hrana. Ali jede se, normalno.”

Foto: Jakov Prkic / CROPIX

Dan otvorenih vrata u klinici Vuk Vrhovac

Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti, Sveučilišna klinika za dijabetes i endokrinologiju Vuk Vrhovac predstavit će javnosti svoje aktivnosti. Naime, ova je Klinika dobila međunarodno, kao i domaće priznanje za Centar izvrsnosti što je pokazatelj dobre organizacije i prakse cijelog osoblja Klinike. Osim ovog velikog priznanja, Klinika ima niz aktivnosti kojima nastoji pružiti cjelokupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb i to bez čekanja. Naime, liste čekanja na Klinici ne postoje, radi se i u popodnevnim satima, a pacijenti osim pregleda vezano za dijagnozu šećerne bolesti, mogu obaviti niz pregleda poput kardioloških, endokrinoloških ili oftalmoloških pregleda. Također, nakon pregleda mogu se odmah cijepiti i to protiv sezonske gripe, pneumokoka ili Covid-19.

Procjena je više od pola milijuna oboljelih Hrvata

U Republici Hrvatskoj je 2021. godine prema podacima CroDiab-a (Nacionalni registar osoba sa šećernom bolešću) registrirano 327 785 osoba s dijagnozom šećerne bolesti i procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih preko 500 000. Simptomi i znakovi koji mogu upućivati na prisutnost šećerne bolesti (simptomi povišenih razina šećera u krvi, hiperglikemije) su:
– pojačano žeđanje
– učestalo mokrenje
– pojačana glad
– umor
– zamućen vid
– usporeno cijeljenje rana
– smanjenje osjeta i trnci u šakama i stopalima.

Važna je godišnja dijabetička kontrola

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upozoravaju na važnost godišnje dijabetičke kontrole.

“Ako imate šećernu bolest važno je redovito ići na kontrole kod liječnika, iako se možda osjećate dobro i nemate tegobe. Kasne komplikacije šećerne bolesti razvijaju se tiho i na početku ne daju simptome no upravo ih je tad važno otkriti, kako bi se njihov razvoj usporio ili potpuno zaustavio. Na kontrolama liječnik dobije uvid u Vaše zdravstveno stanje i može znati treba li Vam prilagoditi, dodati ili promijeniti terapiju. Osim specifičnih kontrola koje inače provodi liječnik, važno je obaviti godišnju dijabetičku kontrolu jer se tako dobije kompletna slika Vašeg zdravstvenog stanja. Ako Vi ili netko od Vaših bližnjih imate šećernu bolest obavezno pročitajte letak Godišnja dijabetička kontrola i ako ove godine nije provedena, napravite je”, savjetuju iz HZJZ-a.


Komentari