Završen sastanak ministra Filipovića i trgovaca: ‘Svi su pokazali razumijevanje za kontrolu cijena’

Ministar Davor Filipović (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

S obzirom na inflaciju i konstantni porast cijena namirnica, predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, sastali su se s predstavnicima najvećih i vodećih trgovačkih lanaca od koji su tražili vraćanje cijena na prošlogodišnje razdoblje.

Cijene hrane u Zagrebu i dalje lete u nebo: Jedna namirnica rekorder u Europskoj uniji

“Ideja je da se ukupna vrijednost košarice proizvoda vrati na 31.12.2022, no nisu svi trgovci isti, u okvirima što bude moguće to će biti i napravljeno.

Svi su pokazali razumijevanje da treba staviti cijene pod kontrolu”, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. 

Kupovina namirnica u trgovini (Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX)

“Poanta je da se izađe u susret građanima, da se krenu cijene snižavati. Trgovci moraju odraditi neke interne kalkulacije, sutra ćete imati preciznije informacije. Neki su spremni reagirati već u petak. Jako su pozitivno prošle konzultacije”, zaključio je Filipović.

Idući dani su ključni

Nakon sastanka s ministrom Filipovićem izjavu je dao i Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovina pri HUP-u.


“Svatko od trgovaca će sam procijeniti koliko može pridonijeti, koliko proizvoda može smanjiti i to će sigurno napraviti u sljedećim danima tjednima. Ministarstvo očekuje povratan odgovor od nas u roku par dana”, kazao je.

Nikad skuplje voće i povrće: ‘Nigdje ne kupujemo, sretni smo da imamo za kruh, sramota’

“Mislim da će svi sudjelovati, a sad s koliko artikala i s kojima stvar je samih trgovaca”, dodao je.


Komentari