Zagrepčani na ljetovanju jednu stvar nipošto ne rade: ‘Pa zato i jesam na godišnjem’

Plaža, ilustracija (Foto: Andrija Lucic / CROPIX)

Vrijeme je godišnjih odmora te se, sudeći prema gužvama na autocesti, mnogi Zagrepčani upućuju na ljetovanje. Dok neki imaju vlastitu nekretninu ili obitelj na obali, drugi unajmljuju smještaj ili borave u hotelu. Odmor u Hrvatskoj iz godine je u godinu sve skuplji zbog rasta cijena u lokalima.

Voda, žvakače, cigarete? Zaputite li se nedjeljom na kiosk, mogli bi ostati iznenađeni

Naše smo čitatelje stoga upitali idu li na moru u restorane ili sami kuhaju. Njihovi su odgovori raznovrsni, a neki su podijelili i koje zrnce mudrosti.

“Više u restorane, iako imamo svoj stan na moru. Ali na moru sam da guštam i odmorim i ne radim ništa, pa tako izbjegavam i stajanje uz šparhet”, iskrena je Zagrepčanka. Slično razmišlja i njena sugrađanka. “Kad sam na moru, jedemo u restoranu. Zato sam i na godišnjem, da odmaram”, njen je stav.

Gužve tijekom ljetne sezone na Jadranu (Foto: Josko Ponos / CROPIX)

Uz žene koje na odmoru ne žele kuhati, ima i muškaraca koji misle kako se to kosi s pojmom odmora. “Na more kad odemo samo po restoranima jedemo. Što da ženu maltretiram da nam po vrućini još kuha. Treba se odmoriti i uživati”, tvrdi čitatelj.

Cijena kuglice sladoleda na moru pokrenula raspravu: ‘Za obitelj od četiri člana to je ogromni trošak’


“Kad smo na moru ne kuham. Ponesem smrznutu kuhanu hranu od doma. Niti jedan dan nisam za šparetom bila duže od 15 minuta. Svaki smo dan imali kuhani ručak”, taktika je žene koja ne želi previše vremena provesti kuhajući.

Slično postupa još jedna Zagrepčanka. “Roštiljam, ili nekaj kaj je gotovo za 15 minuta. Sve namirnice ponesem iz Zagreba”, piše ona.

“Lepo domeka kuham, kakvi restorani, to nismo nikad prakticirali”, jednostavna je žena iz Zagreba. “Sam svoj majstor (kuhar). Bar znam kaj jedem”, ne krije njen sugrađanin.

Oni koji pak nemaju vlastitu nekretninu na moru ili iz nekog razloga ne odabiru smještaj u apartmanu, odlaze u hotel.

Kuglica sladoleda ‘na rate’: ‘Ima tu još prostora za povisiti cijenu, mislim da bi trebala biti 10 eura’

“Uzimamo polupansion koji je 25 eura po osobi, doručak i večera, i ispada da će nam se ove godine višestruko isplatiti”, priznaje čitateljica. “Idem u hotel, pa mi oni skuhaju” i “Jedem u hotelu bez brige i pameti”, još su neki od komentara.

“Od 12 dana kaj sam na moru, četiri puta u restoran, jedanput na pizzu, a ostalo muž nekaj na brzaka napravi. Ja se dosta nakuham doma”, zaključuje Zagrepčanka.


Komentari