Ovaj grad je najbolji za život: Kod nas se dolazi i ne odlazi, poručuje gradonačelnik

06.11.2020., Zapresic - Park Novi dvori u Zapresicu. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Grad Zaprešić najbolji je grad za životu u kategoriji srednjih gradova. Uz njega u kategoriji gradova srednje veličine svrstali su se i Labin, Sveta Nedjelja, Poreč i Rovinj.

U izboru najboljih gradova za život u organizaciji, portala gradonačelnik.hr, Jutarnjeg lista i agencije Ipsos, grad Zaprešić odnio je pobjedu, a gradonačelnik Željko Turk poručuje – “Danas je Zaprešić grad u koji se dolazi i ne odlazi”.

commons.wikimedia.org

Kriteriji prema kojima je Zaprešić najbolji grad srednje veličine za bili su izdvajanja za sunfinanciranje prijevoza i to čak 3,8% proračunskih sredstava, ali i prema stopi siromaštva koja iznosi 10,3 posto stanovništa. Za primjer, za 2019. godinu ona je za Zagreb iznosila visokih 18,3%.

Mala nezaposlenost, visoka vitalnost

Zaprešić je i u samom nacionalnom vrhu što se tiče prosječnog dohotka po stanovniku i to s nešto više od 39 tisuća kuna, dok je indeks vitalnosti visokih 103,27%.

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Što se pak tiče kvalitete obiteljskog života, poglavito dostupnosti vrtića i škola, grad Zaprešić i ovdje postavlja primjer ostalim gradovima u Zagrebačkoj županiji.

Prema pisanju Večernjeg lista, Zaprešiću su pri ocjenjivanju na ruku išla i ulaganja u povećanje vrtićkih i školskih kapaciteta. Izgradili su novu školsku dvoranu vrijednu 25 milijuna kuna i vrtić vrijedan 22 milijuna, a redovito stipendiraju učenike i studente, kao što i osiguravaju pomoćnike djeci u nastavi.


Dolazi se, ali ne i odlazi

Uložilo se u Zaprešiću i u prometnu infrastrukturu, pa je tako Južna obilaznica dobila financijsku injekciju od 120 milijuna kuna, a dodatnih 30 milijuna je u pripremi za sljedeću fazu izgradnje.

Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Činjenica da je Zaprešić već nekoliko godina u samom vrhu najboljih gradova je rezultat i dokaz kontinuiranog rada. Dosadašnjim investicijama, a i onima koje tek slijede, nastojimo stvarati uvjete za kvalitetniji život građana, posebno mladih. Danas je Zaprešić grad u koji se dolazi i ne odlazi, tako da njegovu razvoju svakako pridonose svi  naši sugrađani – rekao je gradonačelnik Željko Turk za Večernji list.


Komentari