Zagreb dobiva 20 novih niskopodnih tramvaja: Poznato kako će izgledati, ali i kad će doći na gradske tračnice

Tramvaji na okretištu (Ilustracija: Foto: Boris Kovacev / CROPIX)

U Upravnoj zgradi ZET-a potpisan je Ugovor o isporuci 20 niskopodnih tramvaja za Zagrebački električni tramvaj. Na međunarodnom javnom natječaju pobijedio je Končar-Električna vozila d.d., koji bi tramvaje trebao isporučiti do kraja 2025. godine.

Zagreb kupuje 20 novih tramvaja: Ali to nije sve, Tomašević najavio i mogućih 60 novih tramvaja

“Velika stvar za ZET, velika stvar za grad”, započeo je predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović. “Potpisali smo danas ugovor za nabavku 20 niskopodnih tramvaja s tvrtkom Končar. Jedan nastavak uspješne suradnje koja traje desetljećima”, ustvrdio je.

Moderna gradska vozila

Kazao je kako su tramvaji o kojima je riječ moderna gradska vozila te je dugoročni plan nabavka do 60 novih vozila.

Niskopodni tramvaj (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Riječ je o jednom segmentu modernizacije voznog parka i infrastrukture ZET-a koji ide u tri dijela. To su obnova infrastrukture, obnova voznog parka u segmentu autobusa i tramvaja, a treće je prelazak na alternativna goriva.

“Nadam se da će i naši korisnici biti zadovoljni s našim odabirom”, zaključio je Bogdanović.


Nabava rabljenih tramvaja

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević dodao je kako je rok isporuke tramvaja dvije godine, no da se nada i apelira na Končar da to bude i ranije.

ZET-ovi tramvaji (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

“Uskoro raspisujemo natječaj za nabavu rabljenih tramvaja dok ne dođu novi tramvaji, kako bi ipak nekako održali pouzdanost voznog reda”, dodao je Tomašević.

Ipak će sve biti na jednoj lokaciji: Tomašević najavio odlagalište i kompostanu u Resniku, objasnio zašto se projekt mijenja

Novi niskopodni tramvaji bit će moderni i udobni u vožnji te dostupni i prilagođeni osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. iz ZET-a tako očekuju povećanje broja putnika koji će koristiti javni gradski prijevoz te pridonijeti smanjenju emisija ispušnih plinova, buke, ali i smanjenju gužvi u gradskom središtu.

Veća sigurnost putnika

U odnosu na stara tramvajska vozila, novi niskopodni tramvaji imati će tehničke performanse koje će tijekom vožnje zadovoljavati veće sigurnosne kriterije, zbog čega se očekuje smanjenje broja nesreća u tramvajskom prometu te povećanje osobne sigurnosti, kako vozača tako i putnika.

Konačno, novim tramvajima utjecati će se na smanjenje broja kvarova, pa i na smanjenje troškova održavanja.

Tomašević ne krije zadovoljstvo zbog ovog projekta: ‘Ponosan sam’

Tramvaji su u potpunosti financirani iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026., dok će Grad Zagreb ostatak neprihvatljivih troškova preuzeti na sebe, što je zapravo PDV.


Komentari