Uskoro kreće prodaja božićnih drvaca: Provjerili smo kolike su cijene

Vrhuac prodaje je tjedan dan prije Badnjaka (FOTO: Nera Simic/Cropix)

Bliži se Badnjak i Božić, a samim time i prodaja božićnih drvaca doživjet će svoj vrhunac. Mi smo provjerili s proizvođačima koje vrste borova imaju u prodaji i jesu li dizali cijene u odnosu na godinu ranije.

U Zagrebu se božićna drvca prodaju na mnogo lokacija. Moguće ih je kupiti na tržnicama Jarun, Gajnice, Kustošija, Dubec, Britanski trg, a neke od najpopularnijih lokacija su Heinzelova, parkiralište kod tramvajskog okretišta na Borongaju i kod tržnice Dubrava.

Prodavači zadovoljni prodajom božićnih drvaca (Foto: Luka Gerlanc / CROPIX)

Porasle cijene

Cijene ovise o vrsti i velični drvca, odnosno je li u tegli ili je rezano, a kreću se između 20 i 100 eura. Udruga proizođača božićnih drvaca podigla je cijene 10 do 15 posto u odnosu na prošlu godinu. Kako ističu, to nije utjecalo na prodaju.

ZAGREB PREPLAVILA BOŽIĆNA DRVCA! Istražili smo kakve su cijene i doznali jednu ‘sitnicu’ koje prijašnjih godina nije bilo

”Imamo srebrnu i zelenu smreku, nordijsku jelu i pančićevu omoriku. Podjednako dobro ide prodaja, ali kupci ipak najviše preferiraju srebrnu smreku. Vrhunac prodaje očekujemo tjedan dan prije Badnjaka, ali ljudi vrlo često rezerviraju i ranije drvca pa ih samo dođu preuzeti”, ispričala nam je Željkica Golubić koja se uzgojem borova bavi godinama.


Unatoč porastu cijena prodaja ide dobro (Foto: Luka Gerlanc / CROPIX)

Srebrna smreka najpopularnija vrsta

Srebrna smreka ili bodljikava smreka je crnogorično stablo iz porodice borovki. Naraste do 30 metara visine, krošnja je široka.

Kora je crvenosmeđa, grubo ljuskava. Iglice su plavkastozelene, duge dva do tri centimetra, guste, krute, jako oštre, uvijene prema gore, ugodno mirišu kada se gnječe prstima, nakon otpadanja grančice su hrapave.

Cvate u svibnju i lipnju. Zreli češeri su duguljasto cilindrični, dugi četiri do deset centimetara, svijetlosmeđi, imaju uzdužno nabrane, rombaste ljuske koje su u početku crvenkastozelene, kasnije sjajnosmeđe. Kada dozru padaju cijeli na tlo.

Cijena borova porasla je u odnosu na godinu prije (Foto: Luka Gerlanc / CROPIX)

Uzgoj iziskuje puno truda

”Tijekom godine imamo jako puno posla, od zaštite, orezivanja, štucanja. Cijene gnojiva su otišle gore, borimo se s nametnicima i nismo imali izbora nego podići cijene. Tko je naumio kupiti drvce, kupit će”, pojašnjava nam Željkica.

Dodaje kako treba jako puna truda uložiti u ovaj posao da bi prošli na tržištu. Tržište je postalo zahtjevno i vremena su se promijenila.

”Današnje drvce mora izgledati kao nacrtano da bi moglo imati dobru prodaju”, pojašnjava Željkica i dodaje kako su s godinama stekli vjerne mušterije kojima nije teško malo dublje posegnuti u džep, kako bi njihove domove krasilo kvalitetno i estetski savršeno drvce.


Komentari