Tip se htio preseliti u Zagreb, ljudi ga žestoko napali: ‘Dođi samo ako ispunjavaš ovaj uvjet’

Stambena zgrada, ilustracija (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)

Visina primanja u Zagrebu u odnosu na troškove života česta je tema rasprava. Nedavno je jedan mladić požalio kako s plaćom od 1100 eura razmatra o dodatnom poslu kako bi si mogao priuštiti život u rodnom gradu.

Tisuću eura mu nije dovoljno: Mladić iz Zagreba muku muči kako se zabaviti, a da ne potroši puno

Na Redditu je oglasio još jedan muškarac, koji razmatra preseliti se u Zagreb iz inozemstva, pa ga zanima kako se u glavnom gradu živi.

“Zagrepčani, zanima me kakav je život u Zagrebu po pitanju financija. Trenutno radim u Austriji i nije loše, jedino što me djevojka traži da se vratim u Hrvatsku da se uselimo zajedno. Zanima me kako bi izgledao prosječni mjesec života u Zagrebu, s tim da sam ja kuhar a ona medicinska sestra i nemamo stan, te bismo morali rentati. Kakva su vaša iskustva, je li moguće išta uštediti ili se živi od plaće do plaće”, upitao je.

“Toliko nema ni ministar obrane”

“Sve ovisi o životnom stilu. U Zagrebu par može sasvim ok živjeti za cca 2000 eura mjesečno, ako ne naručuje previše hranu iz restorana i fast foodova i ako oboje ne puše. Bez nekih velikih luksuza naravno, ali može se i na ljetovanje 10-ak dana godišnje. Međutim, ako na cigarete ode 200-300 eura mjesečno i na dostave i izlaske i kafiće još 400-500 eura, onda… Ako te to veseli, onda treba i više love”, smatra korisnik Reddita.

Zagrepčanima je teško uštediti novac (Foto: Davor Pongracic / CROPIX)

Mnogi korisnici ove platforme odgovarali su ga od povratka u rodnu zemlju. “Čekaj malo? Ona je medicinska sestra i zadovoljna je životom u Hrvatskoj? Reci ti njoj da ona dođe u Austriju, i sam znaš da će sigurno imati 3-4 tisuće eura za početak. Ovdje toliko nema ni ministar obrane. Ti očekuj oko 1 tisuću eura neto mjesečno, ako nisi neki Michelin star chef, ona ima oko tisuću eura sa svim smjenama, ode ti 600-800 eura na stan i režije, pa ti vidi”, pojasnio mu je Zagrepčanin.


Zagrepčanin obišao groblje na Miroševcu i ostao šokiran zatečenim: ‘Totalni kaos, ali zato znaju slati uplatnice’

“Jel ovo jedna od onih ‘Ja nisam htio mačku, ona je htjela mačku, pa smo napravili kompromis i nabavili mačku’ situacija? Ne vraćaj se u Hrvatsku osim ako ne želiš imati upola manju plaću ili manje. Cijene u Zagrebu su manje-više kao u Austriji, a plaće jad u usporedbi. Nije baš da mislim da bi trebao ostaviti curu jer ti je neki kr*ten s Reddita tako rekao, ali nemoj si r*zjebati život zato što se njoj eto ide u Zagreb..”, napisao mu je jedan muškarac.

Često se živi u malim stanovima (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

“Ispod 600 € nema normalnog stana, ja i cura dok nismo bili u najmu smo mogli uštediti po 100 € mjesečno, imamo oboje oko 1.100 € plaću. Sad ne možemo ništa”, iskren je stanovnik metropole.

“Gledaj 450-500 € stan za dvije osobe, prije računa. Medicinske sestre su nešto iznad minimalnca koliko znam, a za kuhara ovisi o restoranu. Računaj si nekih 1000-1200 € životnih troškova. Ovisi koliko se trudiš štediti. A u prosjeku zajedno zaradite 1500-1800 €”, računa jedna osoba u komentaru.

Zagrepčanku šokiralo odbijanje liječnice: ‘Ispast će da joj krademo pacijente’

“Ako nemate stan, niste vezani za ništa. I ti i ona imate poslove koji su traženi. Probate živjeti u Zagrebu neko vrijeme. Ako ne ide, u svakom trenutku možete dići sidro i otići negdje drugdje živjeti”, zaključuje Zagrepčanka.


Komentari