Slovenija zahvalila Zagrebu za pomoć: ‘Vi ste bili prvi koji ste nam pomogli’

Poplava u Komendi prošlog tjedna (Foto: Dejan Javornik / DELO / CROPIX)

Slovenija je izrazila veliku zahvalnost Hrvatskoj za pomoć u ljudstvu, mehanizaciji i opremi koje je Zagreb odmah poslao zbog nezapamćenih poplava u kojima je poginulo šest ljudi, dok se štete se broje u milijardama eura.

Hrvatska pomaže Sloveniji: Šalje se žurna pomoć poplavom pogođenim područjima

“U ime slovenske vlade, u ime Slovenije iskreno zahvaljujem Hrvatskoj, hrvatskoj vladi i hrvatskom narodu za solidarnost i za nesebičnu pomoć”, rekla je slovenska šefica diplomacije Tanja Fajon nakon susreta s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom u mjestu Donja Bistrica blizu Lendave.

“Hrvatska je bila prva koja je vojnim helikopterom poslala hitnu pomoć pa se uspjelo ljude zaštititi od poplave rijeke Mure jer bi bez toga katastrofa bila još veća. Danas je na putu i druga hrvatska pomoć, 17 vojnika i građevni materijal”, dodala je Fajon.

Poplava u Komendi prošlog tjedna (Foto: Dejan Javornik / DELO / CROPIX)

Oni će biti raspoređeni gdje će Sloveniji najviše trebati, rekao je šef hrvatske diplomacije, najavivši i da je Hrvatska ponudila i posebnu vrstu modernog mosta, duljine do 40 metara koji se brzo može montirati.

Veliki angažman

Kako bi se život mogao normalizirati i Hrvatske autoceste će poslati svoje ljude, a aktivirali su se i Hrvatski Crveni križ, Caritas i vatrogasna zajednica jer “želimo biti tu i pomoći”, kazao je hrvatski ministar.


Najgora prirodna katastrofa u povijesti zemlje: Slovenija zbrojila više od 500 milijuna eura štete

Slovenija se obratila EU-u i NATO-u za pomoć, zatraživši tehničku pomoć, prije svega bagere, specijalna vozila za regulaciju vodotoka, kao i slanje inženjerskih ekipa. Na popisu je bilo i 20 montažnih mostova do 40 metara svaki. Također je zatražila pet teških vojnih helikoptera, kao i 200 vojnika za obavljanje zadaća zaštite, spašavanja i pomoći.


Komentari