Prizor na Medvednici ostavio Zagrepčanina bez riječi: ‘Kad sam pogledao gore, sledio sam se’

Bjelica kod Pečovja (Foto: Čitatelj)

Čitatelj nam je poslao fotografiju zmije koju je snimio na Medvednici.

“Hodali smo prema Pečovju kad smo ugledali nešto čudno na grani iznad nas. Prizor nas je oduševio, iako nismo sigurni o kojoj zmiji se radi. Izgleda nevjerojatno tako visoko.

Priznajem, istovremeno je prekrasna, ali i pomalo strašna ta zmijica. Ovo je kao rajski vrt. Moram priznati da sam se na prvi pogled sledio kad sam pogledao gore, ali prizor je zaista bio čaroban”, napisao nam je čitatelj koji nam je i poslao fotografije ove lijepe zmije.

(Foto) Zagrepčanima se zmija zalijepila na ljepilo za miševe: ‘Pila je vodu iz čepa za ulje’

Čitatelj nam je napisao kako je tijekom vikenda hodao do pećine Pečovje, koja se nalazi na obroncima Medvednice, iznad naselja Vidovec. Radi se o području koje je stjenovito, ali i okruženo bujnim raslinjem.

Bjelica kod Pečovja (Foto: Čitatelj)

Prema riječima kuratora za zmije iz zagrebačkog Zoološkog vrta, zmija ispod koje je naš čitatelj prošao sa svojim društvo je bjelica koja može narasti i do 140 cm. Riječ je o zmiji koja nije otrovna te koja voli osunčana i umjereno vlažna mjesta s grmovitom vegetacijom.


(VIDEO) ŠOK U GARAŽI NA PEŠČENICI! Nekome se zavukao u auto i stigao u Zagreb: ‘To nije zmija,…”

To je vrsta zmije koja se uglavnom kreće po mjestima gdje ima dovoljno biljnog pokrova ili kamenja da prođe nezapaženo i da može brzo pobjeći u sklonište. Glavna skrovišta su joj pukotine u tlu, rupe ispod kamenja, ruševine, listinac, daske i drugo.

Bjelica kod Pečovja (Foto: Čitatelj)

Najaktivnija je u ranim jutarnjim satima i popodne, a tijekom vrućih ljeta aktivna je noću. Poluarborealna je vrsta te se dobro penje pa je često viđena na drveću i grmlju.

Na napadača reagira bježanjem na stablo ili grmlje ili zauzimanjem prijeteće poze, micanjem repa te ispuštanjem smrdljive tekućine. Hiberniraju od četiri do šest mjeseci, uglavnom između listopada i ožujka.


Komentari