Sramotni prizori u Zagrebu, zaštitni znak grada se raspada: ‘Skoro je izgubila dozvolu za rad’

Uspinjača (Foto: Damjan Tadic / CROPIX/ Grad Zagreb)

Jedna od novosti koju je na posljednjoj konferenciji za novinare spomenuo gradonačelnik Tomislav Tomašević je veliki projekt revitalizacije zagrebačke uspinjače, koja je prvi put u promet puštena 1890. godine, prije 133 godine.

Zagrebačka uspinjača na današnji dan 1890. službeno je puštena u pogon: Otkrijte po čemu je jedinstvena u cijelom svijetu

A pomalo fascinantna činjenica je i da u sve to vrijeme nije imala niti jednu nesreću. Konačno je vrijeme za njenu potpunu revitalizaciju, a ona će, prema raspisanom natječaju, koštati 7,2 milijuna eura.

“Bila je toliko zanemarena i devastirana da je skoro izgubila dozvolu za rad. Dobar dio sredstava povući ćemo iz EU fodnova, taj projekt će trajati 24 mjeseca, a za vrijeme radova planira se da između 6 i 12 mjeseci neće raditi”, rekao je danas Tomašević.

Ilustrativna fotografija: Damjan Tadic / CROPIX

Zamjena vagona i tračnice

A što ukljuje revitalizaciju zagrebačke “Stare dame”, kako ju mnogi Zagrepčani od milja vole zvati? Prema natječajnoj dokumentaciji, radovi – koji se obavljaju po principu “ključ u ruke” – obuhvaćaju njenu zamjenu, uključujući postrojenje, vagona i tračnice, te kompletnu obnovu svih objekata.

Najveća na svijetu: Zagrebačka uspinjača danas slavi obljetnicu svoje prve vožnje


U kakvom je točno stanju i što treba obnoviti, rezimirano je u dokumentu koji je dio natječajne papirologije. Priložene su i fotografije koje prikazuju koroziju na određenim dijelovima konstrukcije sam žičare, žbuku koja otpada sa stropa zidova, mrlje na pločicama… Takva su oštećenja razumljiva, s obzirom na to kad je zadnji puta bila zadnja temeljita obnova.

Otpadanje žbuke sa stropa u podrumskoj prostoriji uspinjače (Foto: Grad Zagreb/EOJN)

Posljednja obnova 1974. godine

Kako je riječ o objektu u području strogog centra koje je zaštićeno kao povjesna jegra grada, sve će se morati obavljati u skladu sa strogim smjernicama Gradskog zavoda za zaštitu spomenika i kulture.

Valja spomenuti i činjenicu da je uspinjača zadnji put posljednji put temeljito obnovljena prije gotovo pet desetljeća, 1974. godine.

Hrđa na sustavu kočenja uspinjače (Foto: Grad Zagreb/EOJN)

“Nakon 133 godine postojanja Zagrebačke uspinjače, odnosno 49 godina eksploatacije sadašnje opreme, ista je dotrajala, djelomično je istrošena i oštećena, stoga je potrebno napraviti njenu cjelovitu revitalizaciju, kako bi se maksimalno povećala njena raspoloživost i pouzdanost, sigurnost i udobnost putnika, te spriječili mogući kvarovi i zastoji uspinjače.

Spaja Donji i Gornji grad: Uspinjača otvorena prije 131 godinu, a jeste li znali i da postoji karta za hitnu vožnju?

Novi vagoni moraju biti replike

Cilj cjelokupnog zahvata je osigurati udoban i siguran prijevoz putnika u maksimalno mogućem svakodnevnom prometovanju”, stoji u projektnom zadatku.

Vagoni uspinjače, dakle, moraju biti posve zamijenjeni, ali na način da izgledaju kao replika postojeće kako bi se udovoljili standardi konzervatora.

U sklopu izrade novih vagona potrebno je modernizirati i tračničku čeljusnu kočnicu “koja bi time bila jednostavnija za rukovanje i održavanje, a ujedno je nužno provesti ogibljenje vagona kojim će se osigurati udobnost prijevoza”.

Korozija na konstrukciji uspinjače (Foto: Grad Zagreb/EOJN)

Najkraća uspinjača na svijetu

Nova infrastruktura mora biti dovoljno kvalitetna da može osigurati sigurnu i pouzdanu vožnju još najmanje 30 godina. Pri obnovi posebnu pažnju mora se da se osigura grijanje, hlađenje i ventilacija. Obnovit će se i sva prateća infrastruktura uspinjače, pa će se tako i prostorije za radnike morati preurediti.

Tomašević ipak otkrio pravu istinu: Evo koliko su zapravo stari rabljeni tramvaji koji stižu u Zagreb

“Potrebno je urediti sanitarne čvorove, pričuvno skladište preurediti u higijensko – sanitarni prostor za izvršne radnike uspinjače, te sanirati kancelarijske, garderobne i skladišne prostorije u sklopu vijadukta”, stoji u natječaju.

U usporedbi s ostalim žičanim željeznicama koje su namijenjene javnom prometu, s prugom dugom 66 metara, zagrebačka uspinjača najkraća je na svijetu. Budući da je do danas u cijelosti zadržala prvobitni vanjski izgled i građevnu konstrukciju, a i većinu tehničkih svojstava koja su joj dali graditelji, zagrebačka je uspinjača zakonski zaštićena kao spomenik kulture.


Komentari