Odlične vijesti za oboljele od šećerne bolesti: Pomoć stiže i za zdravlje i za novčanike

Mjerenje glukoze u krvi ( Foto: Davor Pongracic / CROPIX)

Zajednica osoba s dijabetesom u Hrvatskoj te stručna dijabetološka društva proteklih su mjeseci pokrenuli inicijativu da se osobama s dijabetesom tipa 2 koje primaju četiri i više doza inzulina dnevno omoguće senzori za bezbolno mjerenje glukoze koji im osim života bez boli, donose i mogućnost bolje kontrole bolesti te smanjenje zdravstvenih komplikacija

‘ZBOG BOLESTI SAM PROMIJENIO NAČIN ŽIVOTA!’ Ispovijest čovjeka koji dijeli dijagnozu s više od pola milijuna Hrvata

Iako je većina osoba oboljelih od dijabetesa tipa 1 u Hrvatskoj dosad mogla koristiti sve prednosti senzora za bezbolno mjerenje glukoze, ta moderna tehnologija, nije bila dostupna bez plaćanja i osobama s dijabetesom tipa 2. Odlukom HZZO-a od 12.rujna 2023., ovo se promijenilo, čime je napravljen veliki iskorak u skrbi šećerne bolesti u Hrvatskoj.

Mjerenje glukoze u krvi (Foto: Jakov Prkic / CROPIX)

Za spomenutu kategoriju oboljelih takva odluka znači ne samo prestanak višekratnih dnevnih bockanja i mjerenje  glukoze iz krvi jagodice prstiju, već i smanjenje kratkoročnih i dugoročnih komplikacija šećerne bolesti. Naime, brojne znanstvene studije potvrdile su kako korištenje senzora za kontinuirano mjerenje glukoze ima važnu ulogu upravo u sprječavanju kroničnih komplikacija šećerne bolesti.

“Pokazalo se, primjerice, da se nakon samo tri mjeseca korištenja određenih senzora za kontinuirano mjerenje glukoze, razina HbA1c (kretanje glukoze u krvi tijekom tri mjeseca) dokazano smanjila. Kod slabije reguliranih osoba, dakle, onih koji već trpe posljedice nekih od komplikacija koje su se razvile lošim tretiranjem i zanemarivanjem bolesti, također je vidljiv značajni pomak u kontroli glikemije.

TIHI UBOJICA! U Hrvatskoj gotovo pola milijuna građana boluje od dijabetesa


Ovakvi podaci relevantnih znanstvenih studija ukazuju nam na to da dostupna tehnologija u zdravstvu doista uvelike pomaže u suživotu s bolesti. Izrazito smo stoga zadovoljni što na nju odsad imaju i pravo pacijenti s dijabetesom tipa 2 na intenziviranoj inzulinskoj terapiji jer je riječ o vrlo ranjivoj skupini koju u najvećoj mjeri čine pacijenti koji su već razvili barem jednu kroničnu komplikaciju vezanu za dijabetes i kojima je ova tehnologija od neizmjerne važnosti“, izjavila je Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.


Komentari