Odlična vijest za Zagrepčane uoči Svih svetih: Simbol Mirogoja bit će na vrijeme spreman

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Deseci tisuća ljudi svake godine za blagdan Svih Svetih posjećuju grobove svojih najmilijih na zagrebačkim grobljima, pa tako i na onom najvećem i najljepšem – Mirogoju.  Mnogi od njih znali su ispred velikog središnjeg križa ostaviti svijeće i lampaše i za sve ostale preminule ili one koji su pokopani daleko od njihovih domova.

(Foto) Bizarna nesreća na Mirogoju: Ovako izgleda groblje bez središnjeg križa

Taj je križ nepoznati radnik prije nekoliko tjedana nehotice srušio, a kako smo vidjeli pri obilasku groblja, on još nije zamijenjen. Kao privremeno rješenje, na njegovo je mjesto postavljena improvizirana konstrukcija od letvica, crnog platna i plastične folije.

Foto: Zagreb.info

U središtu te konstrukcije je postavljen mali drveni križ. Kad smo posjetili groblje, pronašli smo ispod križa i nekoliko lampaša, što znači da premda velikog križa nema, i dalje se održava tradicija ostavljanja svijeća kod njega.

Još uvijek se vidi šteta

Za malo više od mjesec dana ponovno se slave Svi Sveti, a mnogi se nadaju da će do tada već stići križ koji bi zamijenio ovaj koji mnoge podsjeća kao nešto iz epizode crtića “A je to”.


Svijeće kod središnjeg križa za blagdan Svih Svetih (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Hoće li križ ponovno osvanuti prije ovog velikog blagdana pitali smo Grad Zagreb, a oni su nam odgovorili da hoće.

“Završetak konzervatorsko-restauratorskih radova na središnjem križu groblja Mirogoj te njegovo ponovno postavljanje, planirani su prije blagdana Svi Sveti”, rekli su nam.

Isto su nam odgovorili i u Gradu. “Na mjestu oštećenog središnjeg križa na Mirogoju postavljena je privremena zaštitna ograda oko baze križa, radi njezine fizičke zaštite, do završetka konzervatorsko-restauratorskih radova koje izvodi Ljevaonica umjetnina ALU.

Ilustracija: Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Konzervatorski nadzor

“S obzirom na to da je groblje Mirogoj zaštićeno kao kulturno dobro, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode izdao je rješenje o prethodnom odobrenju za izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova te vrši konzervatorski nadzor, sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Radovi obnove središnjeg križa bit će gotovi prije blagdana Svih Svetih”, kazali su nam. Osim da provjerimo kako izgleda mjesto srušenog centalnog križa, obavili smo i generalnu inspekciju groblja.

Mnogi se, naime, žale kako su gradska groblja neuređena i obrasla, pa smo obišli kompleks i uvjerili se sami kakvo je stanje na Mirogoju.

‘SVAKI PUT STANEM…’ Slavni na Mirogoju uoči Svih svetih: Otkrili su kome redovito pale svijeću

Šteta od potresa koji je grad pogodio prije tri godine i dalje je, nažalost, evidentna, a još uvijek se vide i razmjeri štete oluja koje su gradom poharale ovoga srpnja. Na jednom smo mjestu pronašli još uvijek veliko prevrnuto deblo stabla te na drugom mramornu ploču koja je pala na grob.

Foto: Zagreb.info

Provjerili smo i stanje zelenila

Provjerili smo i koliko je održavano zelenilo oko grobova te ima li pretjerane količine plastičnog i biootpada među spremnicima koji su postavljeni svuda uokolo. Moramo priznati da je najveći dio kompleksa groblja uredan i održavan.

Na nekim mjestima pronašli smo ipak travu koja je narasla gotovo do koljena te živicu koja je toliko obrasla da prekriva neke grobove.

No, riječ je bilo više o iznimkama. Najbolje je održavano mjesto gdje počivaju znamenite osobe, te oko velikog spomenika posvećenog braniteljima Domovinskog rata.

Foto: Zagreb.info


Komentari