Kriza natjerala Zagrepčanina da iznajmi sobu u stanu u kojem živi: ‘Ovo ti je najveći problem’

Stanovi u gradu Zagrebu, ilustracija (Foto: Boris Kovacev / CROPIX)

Iako je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća Republike Hrvatske za listopad 2023. iznosila 1180 eura, plaće su nam i dalje među najslabijima u Europskoj Uniji. Bolji smo samo od Rumunja i Bugara, dok istovremeno plaćamo skuplju hranu nego u Nizozemskoj i Španjolskoj, a stanovi za domaće stanovništvo među najskupljima su u Europi.

U takvim uvjetima mnogi pokušavaju preživjeti, pa neki kopaju po kontejnerima tražeći plastične boce, neki uz regularan posao rade kao dostavljači hrane ili vozački taksija, a neki pak pokušavaju smisliti razne načine kako što lakše i što brže do dodatne zarade. Jednu takvu ideju javno je podijelio i jedan Zagrepčanin tražeći savjet ide li u dobrom smjeru.

Iskusni radnici razotkrili oglase za posao na koje se ne javljaju: ‘To su znakovi da neće biti dobro’

‘Čini se kao dobar plan’

“Vremena su teška, no skovao sam plan. Čini se kao dobar plan, međutim ne poznam nikoga tko ovo prakticira stoga sam blago skeptičan, možda propuštam nešto vrlo očigledno.

Naime, imam stan u Zagrebu u kojem živim, ali imam jednu praznu sobu. Kako bih malo ojačao kućni budžet htio bih tu sobu rentati na AirBnb-ju, a kada izbivam iz stana (imam mogućnost nekad raditi od kuće pa odem do svojih na more) možda bih iznajmio cijeli stan na spomenutoj platformi.


No, svoju sobu držao bi zaključanom i ne bih dao pristup gostima. Recite, u čemu griješim? Ako se pitate zašto ‘samo’ ne nabavim cimera, mislim da je ovako zarada veća, a i ne želim da netko stalno živi sa mnom, nego da imam mogućnost birati tko i kada”, napisao je Zagrepčanin na društvenoj mreži Reddit, a evo što su mu drugi korisnici odgovorili.

Stambena zgrada (Foto: Pixabay)

‘Ne vidim u čemu je problem’

“Boravio sam na takav način u Pragu prije 7-8 godina. Neki mlađi par isto rentao 2-3 sobe viška, često su putovali pa im dobro došlo da popune budžet. Većina turista ionako traži samo prenoćište da imaju di stvari bacit i oprat se, a ostatak dana uglavnom lutaju okolo naokolo tako da ne vidim neki problem”, napisao je jedan građanin.

“Ja isto volim kad idem negdje tako napraviti, to jest najbolje mi je to kad netko ima sobu viška eto čisto da imam neki ‘privatan’ prostor, a ne kao u hostelu da mi netko stalno ide oko glave. Ali nažalost u Hrvatskoj je takav oblik iznajmljivanja ilegalan”, dodao je drugi.

Oglas za stan o kojemu Zagrepčani bruje: Vlasnik šokirao uvjetima koje traži od podstanara

‘Osloni se na studente’

“Da bi mogao legalno iznajmljivati, moraš kategorizirati smještaj, a da bi kategorizirao ‘sobu u domaćinstvu’ kao jedinicu za iznajmljivanje, ista mora imati zaseban ulaz od ostatka kućanstva i vlastitu kupaonicu. Ako nemaš dozvolu, ne možeš prijaviti goste,  eventualno neki manji broj možeš prijaviti kao prijatelje”, objasnio je jedan korisnik društvene mreže.

“Ja ti savjetujem, kad je već Zagreb u pitanju, da se osloniš na studente koji će ti moći plaćati u kešu i nema problema s vizom i transakcijama i karticom. Stavi oglase po fakultetima, oglasnicima i slično”, “Mislim da ti je realno isplativije imat cimera nego da ti dođu neki prvljavci sa svih strana svijeta, zbog kojih možeš još i nagrabusit”, pisali su drugi.

“Najveći problem sa time vidim u tome da mi neki turist dođe pijan kao majka u tri ujutro, radi show po kući, pa me još drugi dan optuži da sam mu ukrao mobitel ili novčanik. Ili dopelja kakvu kurabu ili drogu”, zaključili su neki od čitatelja.


Komentari