‘JEDAN MALI MADEŽ SKORO ME KOŠTAO ŽIVOTA’ Zagrepčanka o melanomu kojeg je sasvim slučajno otkrila: ‘Mislila sam – kakva glupost!’

Madeži na tijelu (FOTO: Pexels)

Sve je krenulo prije četiri godine, kada je išla na sistematski pregled preko firme u kojoj je radila.

“Liječnica koja mi je išla poslušati pluća, slučajno mi je pogledala leđa i rekla da imam neki sumnjivi madež. Tada sam se sjetila riječi moje mame koja mi je par godina ranije rekla da mi taj madež na leđima nekako čudno izgleda. Neravnih rubova i dvobojan. Naravno, tek tada mi je zazvonilo u glavi da bih mogla otići na pregled kod specijaliste da vidim o čemu se radi”, započela je svoju priču 40-godišnja Zagrepčanka.

U referentnom centru za melanom Kliničke bolnice Sestre milosrdnice odmah su je poslali na kirurški zahvat, a tkivo na biopsiju.

“Rekli su mi da što sam tako dugo čekala, da sam trebala doći ranije. S obzirom da nemam uopće puno madeža na tijelu, nisam mogla pojmiti da bi jedan takav mali madež mogao biti takav problem. Mislila sam kakva glupost. Za tjedan dana, biopsija je pokazala da se radi o melanomu in situ, što je najraniji stadij melanoma, te da su stanice tumora bile 0,5 milimetara udaljene od opne tog zloćudnog madeža”, prepričava nam.


Nakon operacije, uslijedila je i reoperacija, dakle još jedan neplanirani kirurški zahvat.

“Doktorica je odlučila za svaki slučaj počistiti okolno tkivo, sa svake strane izvana i iznutra. Imam danas sedam centimetara dugačak rez nasred leđa pa više ne mogu nositi majice ili haljine otvorenih leđa. Uvijek kad ga vidim podsjeti me na to koliko čovjek treba brinuti o svom zdravlju i koliko je život krhak i nepredvidiv”, objašnjava naša sugovornica.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Otada mora ići na redovite kontrole i izbjegavati svaku vrstu sunčanja.

“Išla sam prvo svaka tri mjeseca na kontrole, a sada je to svakih šest mjeseci. Sa svim ostalim madežima sve je u redu, no moram ih kontrolirati. Na sunce idem rijetko, mažem se sa visokim zaštitnim faktorom, a na plaži uvijek nosim neke haljine ili marame da prekrijem to područje. Rekli su mi da u solarij niti slučajno ne idem jer mi je vjerojatno tih nekoliko puta u mladosti uzrokovalo taj melanom”, zaključila je Zagrepčanka.

Foto: Intermountain Healthcare

Svibanj je mjesec tradicionalno posvećen borbi protiv zloćudnog tumora kože. Liječnici ističu kako nastanak melanoma posebno povećava pretjerano izlaganje ultraljubičastom zračenju (sunčanje ili solarij), svijetla put, veći broj madeža na tijelu, ako ste već imali melanom ili ako je netko u vašoj obitelji imao melanom. Važna je rana dijagnoza kako bi liječenje bilo što učinkovitije, a zbog toga je, savjetuju liječnici, najbitnije ići na redovite kontrole.


Komentari